Eesti vaimueliidi ja ausat poliitikat näha ihkava rühmituse Harta 12 pöördumise tuules tegi avalduse ka president Ilves. Kui see avaldus aga põhjalikult ette võtta, hakkab silma mitmeid küsitavusi.

President kirjutas: „Kutsun kõikide erakondade esindajaid toetama erakondade asutamise, rahastamise ja tegevuse avatumaks muutmist, valimissüsteemi parandamist ning riigi, poliitika ja ühiskonna hoolivamaks muutmist.“ Mida president sellega mõtles? Kuidas seda tõlkida? Ilmselt nii, et moodustame järjekordse komisjoni, mis siis probleemi lahendab. Või vähemasti üritab. Kuidas see õnnestub, näitab aeg.

Aga just aeg ongi siinkohal oluline: „Ent hiljemalt järgmise aasta kevadeks peame leidma lahendused ja vormima neist seadused.“ Teisisõnu tuleb meeleavaldajatel rahulikult koju tagasi minna ning lihtsalt oodata. Ja loota, et ehk läheb sel korral paremini, kui eelmisel korral, kui müüriti seaduseks sätted, millest kogu praegune jama alguse sai.

Lisaks eelnevale tuleb aga meeles pidada, et hiljemalt järgmise aasta kevadeks planeeritud ettepanekud ei käsitle ämma kappi või musta „pappi“, vaid ennekõike ikkagi teoreetilisi probleeme, pakkudes neile ka samavõrd teoreetilisi lahendusi. See, kes räägib tõtt ja milliseid sõnu kasutades, ei saa karvavõrdki selgemaks ning jääb endiselt võimulolijate südametunnistusele.

Sellest kõigest hoolimata on presidendi üleskutse sisu väga õige ja kantud heast usust ning kahtlemata ka murest Eesti tuleviku pärast. Aga teisalt võib üleskutsest ka Reformierakonnale omaseid ideid leida. Ütleb president ju otsesõnu, et „Selleks vajame vastastikust lugupidamist. Lõpetagem vaenamine.“ Arvestades, et erakondade rahastamist puudutavas on kõik parlamendierakonnad vait nagu kuldid rukkis ja omavahel kriitikanooli ei pillu, tuleb küsida, kes on „vaenajad“? Kas need, kes pole rahul asjade käigu või pigem paigalseisuga ja seda meeleavaldustel või arvamuslugudes välja ütlevad?

Lisaks jätab otsad lahtiseks nending „Me ei jõua selleni sõimeldes ja vassides.“ Kes vassivad? Presidendi mõttekäigu üldsõnalisuse tõttu võib teha vaid oletusi ning juhinduda avalduse üldisest tonaalsusest...