Täna tundus, et mõned riigikogulased – nagu näiteks mitte ainult ühe, vaid isegi paari seaduseelnõu viimase minuti muudatuste autorid Urmas Reinsalu ja Ken-Marti Vaher – suisa nihelesid oma pinkides patte aduvate koolipoistena, kui president sõnas „Põhiseaduse mõttega ei ole kooskõlas ka praktika, kui vahetult enne lõpphääletust lisatakse eelnõusse põhimõttelist laadi, sageli ka hoopis muud valdkonda puudutavaid muudatusettepanekuid.“

Tänane riigikogu avaistungil peetud kõne oli kaine järelvaade tervele läinud aastale-paarile Eesti poliitikas, kuhu on mahtunud seadustega mängimine, omavaheline „tüngategemine“ ja soov läheneda majandusprognoosidele ülioptimistlikult. Võttes arvesse, et peaminister Andrus Ansip eelistas vähem kui kuu aega tagasi jällegi sobivalt eelarvedefitsiiti väiksemana näitava majandusprognoosi kasuks, mõistab Delfi, miks president pidas vajalikuks „vana asja“ meelde tuletada.

Tahaks loota, et rahvaasemikud presidendi kõnesse ainult üleoleva irooniaga ei suhtu, vaid tõesti tunnetavad Ilvese põhisõnumit: aitab lollitamisest, hakake valitsema. Selle sõna parimas mõttes.