Une- ja puhkuseajast teise töökoha pidamise põhjus on proosaline – patrullpolitseiniku keskmine brutopalk on 813 eurot, liikluspolitseinikul 860 eurot. Kuigi siseministri sõnul tõusis miinimumpalk politsei- ja piirivalveametis 9,6 protsenti, on politseinike sõnul tegelik palgatõus nii väike, et lisatööst loobuda ei saa ning töökohta vahetajaid see samuti ei peata.

Et politseinike väike palk ja sellest tulenev politseinike puudus võib ka tavakodanikule valusalt kätte maksta, näitab kasvõi jaanipäeval Lemme rannas toimunud peksmine, kus väidetavalt ei saanud korrakaitsjad olukorra lahendamisega hakkama.

Kui ajas veidi tagasi minna, siis eelmise aasta lõpus kajastas ETV saade „Pealtnägija“ Viljandis toimunud kaklust, kus kohalikud jõmmid ka politseinikele tuule alla tegid. Korra majja löömiseks ei piisanud terve Viljandi maakonna patrullidest ning abijõud tulid kohale Tartust.

Kui välismaal lahendatakse selliseid olukordi suure hulga politseinikega, siis Eestis pole lihtsalt piisaval hulgal korrakaitsjaid isegi terve maakonna peale võtta. Nii tekibki olukord, kus kahest inimesest koosnev patrull ei saa kambakesi ümbrust terroriseerivate jõmmidega hakkama. Pealegi peab alamakstud ja sellest tulenevalt vähese motivatsiooniga politseinik kaklusesse sekkudes mõtlema ka sellele, kas ta ka järgmine päev oma teisel töökohal hakkama saab.