Pärnu maakohus lõpetas täna Kihnu Veeteede juhatuse esimehe Toivo Kuldmäe perevägivalla kriminaalasjas menetluse. Kusjuures lõpetas prokuröri taotlusel, kelle huvi ei tohiks mingil juhul olla kuritegude kinnimätsimine ega kurjategijate “asjaolude” mõistmine!

Kohtu põhjendused kõlavad uskumatud: “Tegemist on teise astme kuriteoga, milles süüdistatava süü ei ole suur.” Lisaks olla “tegemist peresisese konfliktiga”, mistõttu puuduvat asjas ka “avalik menetlushuvi”.

Nagu muuseas unustati, et see ei ole esimene kord, kui ärijõmm oma lähedaste kallal vägivallatsemise pärast kohtu all on. 2005. aastal mõisteti samale mehele juba samal põhjusel tingimisi karistus. Kusjuures varasematest kohtumaterjalidest selgub, et tegemist on pidurdamatu peksjaga, kes on suuteline naist ja lapsi ründama kõigest televiisori puldi pärast tekkinud vaidluse jätkuks ning tekitama raskeid vigastusi.

Nüüd aga korraga pole süü suur ja huvi puudub…

On täiesti arusaamatu, millised on prokuröri ja kohtu tegelikud motiivid antud kriminaalasja lõpetamiseks, kui just ei ole tegemist kohaliku menetlusstatistika ilustamisega. Või oli tegemist teadliku läbi sõrmede vaatamisega, et “lugupeetav ärimees” reaalselt vangi ei peaks minema?

Igatahes sõdib Pärnu maakohtu otsus üldise õiglustaju vastu nii räigelt, et seda ei saa rahulikult kõrvalt vaadata ükski südametunnistusega inimene.

Pärnu maakohus ja ettepaneku teinud prokurör oleks võinud mõista, millise signaali saadab taoline otsus nii oma lähedasi terroriseerivatele Eesti elanikele kui nende ohvritele. Esimesed saavad justkui vabad käed: peksa naist, meil on suva. Viimaste lootusetust süvendatakse veelgi: kaitset ja õigust pole selles riigi mõtet otsida.

Endine justiitsminister Rein Lang on korduvalt rõhutanud, et Eesti ei vaja eraldi seadusandlust perevägivalla vastu. Kas see on nüüd siis Langi doktriini lõplik rakendus? Äkki dekriminaliseeriks peresisese vägivalla siis kohe ära? Las peksavad - avalikku huvigi ju pole…