Võiks arvata, et erakonnad on eurovalimistest midagi õppinud. Aga ei. Peibutusparte kasutatakse ka kohalike valimiste eel. Kas just rohkem kui kunagi varem, aga hulganisti kindlasti. Nii hulganisti, et erakonnad tunduvad pidavat mingit mitteametlikku võistlust, kes keda kõige rohkem oma ridadesse meelitatud saab.

Edetabelit juhib Keskerakond, kes on oma ridadesse suutnud meelitada muu hulgas paar lauljat, sportlast ja näitlejat. Sotsidel on akadeemilisem joon – õppejõud ja poliitikud – ning Reformierakond on võtnud siit ja sealt, kuid värbamiskampaanias kolmandaks jäänud. Vaene IRL oma eksmissiga on teistest juba ringiga maha jäänud.

ETV saates „Aeg luubis“ taunis meediaekspert Agu Uudelepp selliste inimeste kasutamist valimiskampaaniates, kes iial poliitikat tegema ei hakka. Delfi jagab Uudelepa seisukohta, kuid ei pea kõiki viimasel ajal erakondadega liitunud tuntud inimesi sugugi labasteks peibutisteks.

Kui teatud juhtudel võib seda põhjendatult kahtlustada, siis näiteks Barbi Pilvre võib vägagi olla Eesti tulevane Marju Lauristin või Valdo Randpere kunagi Riigikogus istuda.

Valijatelt nõuab peibutuspartide kasutamine aga kainet pead ning erakonnakriitilist mõtlemist, mida Delfi soovitab ka hääletades kasutada. Kaugele hüppamine või üliinimlikena tunduvate raskuste tõstmine ei anna kellelegi eeldusi poliitikukarjääriks (kuigi samas ka ei välista neid).

On meist igaühe huvides, et me ei lase end peibutuspartidega haneks tõmmata.