Iga õpetus ei jää inimestele külge. Ja mõni ei tahagi, et ta paistaks välja kultuursena. Ja mõnel ei pea närvisüsteem vastu, et olla ja ka näida kultuursena.

Aga see, kuidas peaminister Ansip sel nädalal riigikogus avalikkuse ja temaga oponeerida julgevate inimeste peale purskus, meenutas Nõukogude armee ohvisteri, mitte vaba riigi valitsusjuhi käitumist.

Meenutuseks ja meelelahutuseks:

"Ma ei saa aru nendest inimestest, kes on teinud ACTA-st mingisuguse tondi. Ma võtan ka Õhtulehte tsiteerida. 6. veebruar 2012: "ACTA on arenenud riikides rahva eest salaja väljatöötatud leping, mis annab internetiteenuse pakkujale kohustuse jälgida kõiki tegemisi internetis ja karistada igasuguste autoriõiguste rikkumiste eest kopsaka rahatrahvi või vangistusega ilma kohtuta." Vaadake, mis meid ees ootab! "Keelab odavamad, kuid sama efektiga järeletehtud ravimid ja patenteerib ära taimede ja teraviljade seemned, mida ei tohi siis enam kõik oma põldudel kasvatada." Sõbrad! Põllumajandusega on nüüd täiesti läbi! Laar üritas, ei saanud hakkama, ACTA teeb selle asja ära! Teate, see, kes midagi taolist väidab, see on seemneid söönud ja mitte neid seemneid, mida meie oma põldudele külvame," rääkis Ansip veendunult." Seejärel soovitas ta ACTA pelgajatel foolium mütsi sisse panna. "Mõned arvavad, et abi võib olla ka mullivannist. Ma ei tea, mis konkreetsel puhul võiks aidata, aga inimesed võiksid otsida kusagilt abi! Aitäh!"

Žanripuhas arrogants, mida seni on peaminister meile kõigile raputanud väikeste annustena. Nüüd siis tuli suur sahkamas korraga.

Delfi ei võta hinnata, kas ACTA on meile 100% hea või halb. Aga Delfi on alati avaliku debati poolt, kus kõik osapooled saavad võrdselt sõna ja kus osapooled austavad teisi. Pigem teeb meid kurvaks, et mitte ükski Eesti riigiametnik ei oska või ei taha selgitada, et miks on ACTAt vaja ja mida see meie elus muudab. Selle asemel, et rahvast sõimata, võinuks peaminister ACTA-anatoomiat selgitada. Kuna praktiliselt iga Eestis elav inimene on internetiga igapäevases kokkupuutes, siis seda peab ACTAt selgitades ka arvestama.

Delfi kuulab ja usaldab advokaat Karmen Turki, kes vastupidiselt poliitikutele siiski möönab ja põhjendab, et ACTA muudab meie elu. Olgu lisatud, et Karmen Turk on Eesti ja võib-olla kogu meie regiooni suurim ACTA-spets.

Lisaks on Eesti riik, kes lehvitab kõikjal oma netiteenuste ja netivabadusega. Kohati jääb mulje, et olemegi nagu netivabariik. Seda kummalisem on vaadata, kuidas meie poliitikud on nõus piirama meie netivõimalusi.

Delfi kutsub poliitikuid mõistusele ja osapooli avalikule debatile. Ansipi purse saavutas aga selle, et ta häälestas suure osa inimesi enda vastu, ACTA poolt ja lükkas käima kaevikudebati.