Eelmise nädala lõpus kirjutas PPA peadirektor Eesti Päevalehes: „Sellest, et Ida prefektuuris on politseiametnikud tahtlikult või tahtmata mõõtnud kiirust taatlemata seadmega, informeeriti mind jaanuari lõpus. Tõe väljaselgitamiseks algatasin sisejuurdluse, mis lõppes märtsis. (...) Heastamaks seda, mida oleksime pidanud tegema pool aastat tagasi, anname inimestele võimaluse nõuda liiklusrikkumise väärteootsuse ülevaatamist kohtu poolt.“

Arvestades pehmelt öeldes aeglast reageerimist, on ka selge, miks on otsustanud ametist lahkuda nii Ida prefektuuri juht Aldis Alus kui ka PPA peadirektor Raivo Küüt. Ent peade lendamine ei lahenda ju probleeme...

Täna on politseinike palgad umbes samad, mis nad olid 2007. aastal. Lootust paranemiseks annab küll riigieelarves lubatud üldine palgatõus, kuid mõistagi ei täida see momentaalselt hinnanguliselt 300-400 täitmata politseiniku ametikohta PPAs.

Madalate palkade tulemusena on aga juba aastaid vähenenud koos ametist lahkuvate politseinikega ka siseturvalisus. Naljalood, et mõnest väiksemast kohast sõidab patrull läbi enamasti neljapäeviti, ei tundu enam naljakad, hoolimata sellest, et sellel ühel päeval nädalas üritavad roolijoodikud jala käia. Need lood loovad hoopis tausta Viljandis ja Türil toimunule ning annavad aimu, kuidas sai võimalikuks ühe kuulsa liiklustrahvi tühistamine.

2010. aastal otsustati, et 6000 inimest ehk Politseiamet, Keskkriminaalpolitsei, Julgestuspolitsei, Piirivalveamet ning Kodakondsuse- ja Migratsiooniamet tuleb vormida uueks organisatsiooniks. Vaadates PPAd laiemalt, illustreerivad kõik need juhtumid seda, kui edukalt ühinemisprotsess siiani läinud on.

2013. aasta märtsis peaks PPA ühendamine lõppema ning samal ajal peaks siseminister ka Küüdi lahkumisavalduse valitsusele esitama. Kuigi küsimus sellest, kas Küüdi ametisse jäämine toob endaga kaasa pöörde paremuse suunas jääb täna vastuseta, ei tähenda, et valdkonna eest vastutav siseminister võiks käed puhtaks pesta. Kaks meest on sisuliselt juba ameti kaotanud ja kui jamad siseturvalisuse tagamisel jätkuvad, on ka ministril aeg peeglisse vaadata.