Täna, uue aasta kolmandal päeval, on seis selline, et elektri nn vabaturuga Eestis, Euroopa Liidu ühes vaesemas riigis, on elekter kallim kui maailma jõukamate riikide sekka kuuluvates Soomes ja Rootsis. Sellel on kindlasti loogilised ja tootjatele/vahendajatele mõistlikud põhjendused, kuid meil on õigus öelda: olukord ei ole normaalne!

Kiretu aruanne tänasest elektriseisust on alljärgnev: "NordpoolSpot andmetel on täna elekter Eestis ja Leedus Balti- ja Põhjamaade regiooni kalleim. Leedus on elektri turuhind 45,78 eurot ja Eestis 40,90 eurot. Mujal Balti- ja Põhjamaade regiooni 15 jagatud elektripiirkonnas on täna elekter odavam, näiteks Soomes 35,03 eurot ja Rootsis 34,99 eurot. Kuna Lätis pole elektriturg veel avatud, siis seal ei ole elektril teiste riikidega võrreldavat turuhinda."

Kui kallineb elekter, kallineb ka kõik muu. Kui hinnatõusuks on foon loodud, siis hindu tõstetakse kaupmeeste poolt tavaliselt natuke enamgi... Siinkohal ei tasu pikalt peatuda teemal, kas kõik tarbijad üldse oskasid endale valida oma vajadustele soodsaima paketi. Me pole selles sugugi kindlad, aga küll aeg ja kõrged arved panevad inimesi jalgadega uusi pakkujaid valima.

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi on ajakirjandusele öelnud, et avatud elektriturul praegu veel sisulist konkurentsi pole ning asi peaks paranema pärast Estlink 2 valmimist.

Delfi mõistab, et meie riigijuhtidele ja Euroopa Liidule on tänane olukord juriidiliselt sobilik, kuid tarbijatele ebanormaalne. Meil on vaba turg, mis senises tähenduses oli hindade alanemise vaste, kuid hinnad liiguvad hoopis üles. Jõge enam teisiti voolama ei pane ja hinnaralli üles kestab veel mõnda aega. Me ootame selgutusi ja põhjendusi, et kas ning millal võib hind odavneda. Ja kas üldse on selleks lootust?

Kuigi Eesti nõustus ELi sooviga muuta elektriturg avatuks Brüsseli soovitud ajast hiljem, oleks pidanud ootame Estlink 2 valmimiseni. Sest siis oleks tekkinud lootus tõeliselt vabale turule, mitte turule, kus on üks tõeline tootja ja odavnemist välistav süsteem.