Mida iganes nõukogu tulevikus ka ei vaeks, eeldused keskerakondliku linnavalitsuse tahte läbisurumiseks on olemas. Esimese näite sellest, mis suunas asjad arenema hakkavad, saab üldsus juba 27. jaanuaril, kui toimub Tallinn 2011 nõukogu järjekordne koosolek.

Muu hulgas arutab nõukogu järgmise nädala kolmapäeval ka sihtasutuse senist majandustegevust hinnanud linna siseauditi tulemusi. Delfile teadaolevalt ei paljasta see suuri vigu, kuid rapib karmilt ka väiksemaid möödalaskmisi, andes seega vajaliku põhjuse, kui sihtasutuse senistele juhtidele on vaja umbusaldust avaldada.

Kui kõik ettevalmistused ning Delfi kogutud andmekillud kokku panna, moodustub Tallinna plaanidest sihtasutusega selge pilt. Eile toime pandud paleepööre on mõeldud senisest juhist Mikko Fritzest ning võib-olla veel mõnest Tallinn 2011 funktsionäärist vabanemiseks. Selle viitab nii Fritze palganumbri konfidentsiaalsuse teadlik hülgamine Edgar Savisaare poolt kui ka sisekontrolli läkitamine sihtasutusse.

Delfi mäletab suurepäraselt, et on varem nimetanud Fritze ja linna poolt sihtasutuse juhatusse surutud Jaanus Mutli palku linlastele näkkusülitamiseks. See aga ei olnud kivi Fritze isiklikku, vaid tema palganud ning palgaküsimust aegade muutudes uuesti tõstatamata jätnud nõukogu kapsaaeda.

Kui pealinn pakub lahenduseks külma kingaandmist, siis võib seda pidada kõige idiootsemaks ja Fritze seisukohalt ka reeturlikumaks käiguks.

Kohale meelitatud välisspetsialisti üle parda heitmine olukorras, kus suur osa tema tööst on juba tehtud, annab Eesti kohta rahvusvahelise signaali, et nende metslastega ei ole mõtet asju ajada. Nagunii tõmbavad teil naha üle kõrvade ja panevad oma mehed pukki, kui te olete tõelise tööga ühele poole saanud.

Delfi mõistab, et Keskerakond end sellest häirida ei lase, kuid kaalul on pisut rohkem kui järgmise aasta valimised. Kaalul on riigi ja rahvuse maine.