Kui rahulikult edasi mõelda, siis oli ja on Pihlil sotse rohkem vaja kui vastupidi. Delfi arvates oleks iga teie variant — alates Eiki Nestorist ja lõpetades Indrek Saarega — avalikkusele Pihlist tõsiseltvõetavam ja sotsialistlikum lahendus.

Miks me oleme nii Pihli-kriitilised? Aga sellepärast, et Pihl valis erakonna selle järgi, kus oli võimalik juhiks saada ja kõik tema senised sammud ning nende põhjendamine on mõjunud õõnsalt ja väheveenvalt. Meenutagem valimiseelseid retoorikarünnakuid, mil Keskerakond tõrvas Pihli ja Pihl Keskerakonda, kuid valimistulemuste selgudes heideti kriitikast ning avalikkuse eksitamisele vaatamata ühte.

Või võtame viimase tüli, skandaali. Pihl süüdistas kapos kirjutatud avalduses Reformierakonna kolme ministrit riigireetmises. See oli näotu, segane ja emotsionaalne. Või — nagu ütles peaminister — tülgastav. Ja Pihli tegevuse hindamisel ei tasu alahinnata ta käitumist tulevikku vaadates. Kas keegi usub, et tema juhitavad sotsid võiks kunagi Reformierakonnaga võimuliidu moodustada? No kindlasti mitte. Ja Pihli välja lastud džinn, et tema arvates võib mõni reformierakondlane olla riigireetur, hõljub süüdistusena veel mitu aastat parteide vahel…

Võimalik, et Pihl on tugev administraator, korralik bürokraat ja alluvatega suheldes süsteemne. Aga ministeerium, rääkimata kapost, pole erakond. Kusjuures sotsid on kogu aeg erinenud oma avatud olekuga teistest suurparteidest ja paljudele sotsidele ei istu Pihli stiil ning olek.

Me ei tea, kes oleks sotsidele parim esimees. Ka nende eelmistel esimeestel, Ilvesel, Tarandil ja Padaril, olid selged plussid, aga ka miinused. Aga nende mentaalsus sobis sotsidele ja isegi härrassotsiks tituleeritud Ilves mõjus kõiki sotse ühendavalt. Sotside seas on siiski piisavalt inimesi, kel on lisaks edevusele ja ambitsioonile ka sisu, mis tal aitaks olla parteijuht, erakonda arendada ning erakonna samme põhjendada. Nagu elu on näidanud, ei tasu parteijuhiks võtta minevikus kõrgel või vastuolulisel ametil töötanud inimest. Minevikutaak võib välguna lüüa majja ja siis ei aita isegi enam kiire abi.