2008. aastal tõstis Keskerakonna valitsetud Tallinn maamaksu varasemaga võrreldes 2,5-kordseks. Kuigi linnaisade retoorikas oli pealinna eelarvega kõik korras, tõsteti maamaksu tegelikult õblukeseks kulutatud linnaeelarve kosutamiseks. Keskerakonna oponendid Toompeal hakkasid sellest hetkest peale aru pidama, kuidas pealinna oma otsusest taganema sundida.

Jämedam ots oli Isamaa ja Res Publica Liidu käes, mis kirjutas kodualuse maa maksust vabastamise suisa oma naljakas-kuulsasse “lepingusse Sinuga” ehk 2011. aasta riigikogu valimiste kampaania aegsetesse lubadustesse. Reformierakond läks koalitsioonipartneri initsiatiiviga kaasa ning mais andis valitsus riigikogu käsitleda seaduseelnõu, mis kaotaks elamumaa maksu tiheasustusega aladel kuni 1500 ruutmeetri ning hajaasustusega aladel kuni kahe hektari suuruselt alalt.

Homme oleks rahanduskomisjoni ettepanekul pidanud toimuma eelnõu teine lugemine ning selle saatmine lõpphääletusele järgmise nädala neljapäeval.

Mida aga tegi Edgar “Teflonmees” Savisaar? Jäi, käed rüpes, ootama, kuni riigikogus vastu võetud seadus käsib tal kodualuse maa maksust vabastada? Vale puha!

Savisaar osutas, et vana rebase trikid ei ole veel sugugi otsas. Linnavalitsus sai käsu kähku välja töötada vastueelnõu. Selline, mis kaotab kodualuse maa maksu pealinnas ära enne, kui riigikogus vastu võetav ja presidendi poolt ülima tõenäosusega heakskiidu saav seadus seda teeb. Väikeses kirjas tekst aga lisas, et samas tõstetakse ülejäänud maamaks praeguselt 1,5 protsendilt maksimumi ehk 2,5 protsendini maa maksustamise hinnast. Maksuvabastuse tegelikku põhjust — kuklasse hingavat Toompea eelnõu — ei maininud linnavalitsus kordagi, küll aga esineti heategijatena, kellele teevad muret “viimastel aastatel suurenenud leibkondade kulutused”.

Keskerakond tõestas end taas kord Suure Populistina. Kuigi erakonnad moodustasid täna maamaksu kaotamise ümber omamoodi kärgpere, püüdes seda kõik korraga adopteerida, saab just Keskerakond 2013. aasta kohalikel valimistel uhkusega ütelda, et nemad vabastasid kodualuse maa pealinnas Eesti tippu kuuluvast maamaksust. Kes siis enam mäletab, et tegemist oli sama maamaksuga, mille sama erakond 2008. aastal kehtestas.

Eriti irooniline on, et kuigi linnavalitsuse eelnõu peab reeglite kohaselt vastu võtma linnavolikogu, on asi tegelikult juba otsustatud. Keskerakonnal on ju Tallinnas ainuvõim — mälestus eelmisest korrast, kui Toompea seadust (tookord valimisseadust) ümber tehes Tallinna linnapead üle kavaldada püüdis.