Tegelikku elu IRL-is on juba tükk aega liigutanud kunagised Res Publica tähed. Nende takistamatu domineerimine läks vahepeal isegi nii kaugele, et “kampsunid” hakkasid lõpuks vastu. Isamaaliidu aadetesse uskujad on moodustanud suisa MTÜ, millele hiljuti hakati ka viitama kui uue erakonna algele. Kuigi Tõnis Lukas uue erakonna loomise mõtte hiljuti tagasi lükkas, ei välistanud ta MTÜ erakonnastumist tulevikus.

IRL-is ühesõnaga käärib juba pikemat aega. Mart Laar on poliitikas juba nii palju saavutanud ning aktiivsetest poliitmängudest ka nii palju tüdinenud, et Isamaaliidu ja Res Publica liitumisel n-ö sisse programmeeritud vastuolud kasvasid mugava esimehe varjus mühinal. Jah, IRL säilitas koalitsioonikoha ja sai valimistel arvestatava tulemuse, aga võib küsida, kas tänu Mart Laarile või temast hoolimata.

Tänase päeva jooksul on juba käivitunud spekulatsioonid Mart Laari järglase isiku teemal.

Kõige tõenäolisemaks esimehekandidaadiks võib esmapilgul pidada tugeva, kuigi vastuolulise erakonnavälise kuvandiga Jaak Aaviksood või siis Res Publica tiiva poolt toetatud Juhan Partsi. Samas on esimese probleemiks piisavalt laia toetajaskonna puudumine ja teine ei ole viimasel ajal ise väga võimuihar olnud.

Jutud väljastpoolt erakonda tulevatest juhtidest võib niisama suusoojaks visatud repliikidena kõrvale heita. Võib-olla on tegemist Mart Laari hoiatusega Res Publica “poistele”, et need ette ei kujutaks, et erakond on lõpuks täiesti nende kontrolli all. Tõsiasi siiski on, et just Ken-Marti Vaheri ja tema kompanjonide heakskiit määrab väga suure tõenäosusega IRL-i uue liidri isiku.

Arvestades Tõnis Lukase tänaseid kibestunud kommentaare pole ka võimatu, et Laari lahkumine on IRL-i lagunemise algus. Kui juba tõsikampsun Lukas tõesti räägib sellest, et “vaatame, kes Res Publicat (sic!) siis juhtima hakkab”, jääb vägisi mulje, et osa kampsunitest on käega löönud ja valmistuvad oma MTÜga edasi liikuma.