Kolmapäeval kell 13.24 avaldas Delfi lühiuudise legendaarse eesti keelenaise ja toimetaja Helju Valsi surmast. Kell 13.40 ilmus artiklile esimene kommentaar, mis artikli ip-aadressi põhjal oli postitatud “Tallinna linnakantselei” arvutist. Selle ühisnimetaja all on kõik Tallinna linnavalitsuse võrku lülitatud arvutid.

Delfi toimetus eemaldas kommentaari, nagu me teeme ka paljude teiste kommentaaridega, mis seaduslikkuse ja/või sündsuse piiridest väljuvad. Kuna käesolev kommentaar oli oma jõhkruses aga enneolematu ning tallas jalge alla äsja surnud inimese mälestuse, avaldame selle erandkorras — näitena selle kohta, mida pime (kesk)erakondlik viha ühendatult anonüümsusega võib tekitada.

Pseudonüümi “Täpsustus” kasutanud inimese kommentaar kõlas nii:
Ta [Helju Vals -toim] oli ka suur reformierakonna pooldaja ja keskerakonna vastane. Püüdis ikka rikkuritele mett moka pääle määrida ja pursuidele pugeda.
Ta tütar oli samuti kunagi potimehe ajakirjanik ja tal on laps-invaliid.

Meie tavaliselt üsna sõnakas toimetus oli sellise kommentaari lugemise peale sõnatu. On raske hinnata, kui palju peab inimese hinges katki olema, et käsi taolise kommentaari kirjutamiseks üldse tõuseb. Rõhutame, et kommentaar lisati surmauudisele. Elementaarne austus surnute vastu on olnud Eestis loomulik — isegi juhul, kui surnu on esindanud vastuvõetamatut poliitilist maailmapilti või olnud raske iseloomuga.

Delfi võttis koheselt ühendust ka Tallinna linnavalitsusega, millelt esimest korda sai nõutud anonüümse prahi postitamise lõpetamist juba riigikogu valimiste eel. Linnasekretär Toomas Sepa auks peab ütlema, et ta avaldas juhtunu pärast kahetsust ning lubas süüdlase välja selgitada. Sellest hoolimata on meie mõõt täis.

Kavatseme edaspidi suhtuda igasugusesse kommentaariumi kuritarvitamisse varasemast veel rangemalt. Sigatsemisel ei ole kohta tsiviliseeritud ühiskonnas. Ka virtuaalsel ja anonüümsel sigatsemisel mitte.