Delfi ei ole nõus mõnede avalikkuses kõlanud seisukohtadega, et Ratase kandideerimine on ainult demokraatia markeerimine, mis midagi ei muuda. Meil on alust uskuda, et Jüri Ratas püüab Keskerakonna esimeheks saada täie tõsidusega ning et ta plaanib tõesti teha seda, mida ta eile Delfile kinnitas — tuua Keskerakond isolatsioonist välja.

Läinud aasta oktoobris astusime me pretsedenditu sammu ja toetasime avalikult Sven Mikserit sotsiaaldemokraatliku erakonna esimehena. Põhjendasime seda sellega, et „sotsiaaldemokraatide /-/ valik aga määrab mitte ainult sotsiaaldemokraatide tuleviku järgmistel valimistel, vaid ka Eesti poliitilise süsteemi käekäigu tervikuna.“

Seekord on tegemist veel olulisema valikuga. Erinevalt sotsiaaldemokraatidest on Keskerakonna näol tegemist Eesti suurima parteiga, kuhu kuulub üle 12500 liikme. Tegemist on ka pealinna Tallinna ainuvalitseva erakonnaga, mille juhtiv- ja lihtliikmetel on voli mõjutada sadade tuhandete tallinlaste igapäevast elu ja tööd. Lisaks on erakond võimul veel mitmes Eesti omavalitsuses.

Samas aga on Keskerakonnas aastatega arenenud bütsantslik poliitiline kultuur, mille tunnusmärkideks on selle praeguse esimehe Edgar Savisaare kultuslik positsioon, suletus, tegeliku sisedemokraatia puudumine ning hämarate tehingute lokkamine Tallinna valitsemisel. Savisaare soolotsemine on viinud mitte ainult demokraatiale, vaid Eesti riigile kahjulike tegudeni — viimane näide sellest on mullune idarahaskandaal.

Keskerakond vajab uut kultuuri. Eesti vajab uut Keskerakonda kui tsentristlik-vasakpoolset poliitilist pilti tasakaalustavat jõudu. Jüri Ratasel on Keskerakonna esimeheks saades võimalik oma parteid muuta. Seetõttu peame me teda oma partei juhina ainumõeldavaks.