Rulli iroonia kirjeldas üsna tabavalt olukorda Isamaa ja Res Publica Liidus, mis jaanuari lõpus toimuval suurkogul jääb ilma oma kauaaegsest liidrist Mart Laarist. Laar teatas septembris, et ei kandideeri enam kunagi IRL-i juhiks. Otsus olla lõplik ja edasikaebamatu.

Erakonna senine status quo põhines teatud külma sõja laadis “hirmu tasakaalul”: kunagist Isamaa tiiba esindav Mart Laar hoidis formaalset jõupositsiooni, reaalne võim oli aga kaaperdatud Res Publica tiiva esindajate kätte. Nüüd on aga tasakaal läinud ja IRL-i rebib karm võimuvõitlus — Res Publica tiib tahab oma domineerimist põlistada, “kampsunid” aga keelduvad alla vandumast ning ähvardavad (esialgu küll kaudselt, MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik loomisega) vajaduse korral erakonna kas või lõhki ajada.

Praegune kandidaatide nimekiri iseloomustab väga hästi seda segadust, mis hetkel IRL-is valitseb. “Paljulapseline ema”, kellele Rull viitab, on riigikogu liige Liisa-Ly Pakosta. “Luurekoordinaator” on IRL-i uustulnuk Eerik-Niiles Kross ning “olümpiavõitja” loomulikult eile oma kandideerimisest teatanud riigikogu liige Erki Nool.

Pakosta on agar esineja ja tema pluss on tema sugu (on ju IRL-ile ette heidetud naiste vähest rolli erakonnas). Samas ei saa teda kindlasti pidada esimese järgu staariks või karismaatiliseks ning erakonna ühendavaks liidriks. Pealegi on teda ajakirjanduses seostatud mh kaardipettusega laevafirmas, kus Pakosta 1990. aastatel töötas.

Eerik-Niiles Krossi näol on tegemist Mart Laari isikliku soosikuga, kuid samas on elukutseline endine luuraja väga mitmel põhjusel äärmisel haavatav valik. Meenutagem või nimesid Angotti ja Sposato… Viimane Krossiga seotud segane juhtum on Artic Sea kaaperdamine, Venemaal esitatud ametlik süüdistus selle organiseerimises ning Eesti riigi suhteline vaikimine kunagise esiluuraja kaitsel.

Erki Nool oli tubli sportlane ja on tore mees, aga tema puhul piisab küsimusest, kes kujutab erakonnaliidrite debatis vastamisi Andrus Ansipit, Sven Mikserit, Edgar Savisaart ja Erki Noolt…

Rivist sammu ette astunud kolm kandidaati on kõik sellised, et Delfi peab vajalikuks soovitada IRL-il kiiremas korras hakata päris kandidaate otsima.