Peamine, mis meie arvates eristab IRLi Kesk- ja Reformierakonnast on see, et neil puudub rumal edevus. Tõsi, eranditega, aga see ei ole neil domineeriv.

Mart Laar, Jaak Aaviksoo, Urmas Reinsalu, Marko Mihkelson, Peeter Tulviste... See on vaid väike nimekiri inimestest, kes IRLis ideoloogilist tooni annavad ja kes kannaks välja iga ameti.

Pühapäeval on erakonna üldkogu, mis võib väliselt paista rahulik, partei sees aga asjad nii malbed pole. Kusjuures ei peagi olema, sest sportlik konkurents viib edasi. IRLi kõige suuremad hädad on erakonna killustatus ja praeguse esimehe mitte maksimaalne ponnistamine. Mõlemad hädad pole uued.

Mart Laar on ka pärast pühapäeva erakonna esimees, sest konkurente talle pole. Vähemalt avalikult temaga keegi võistelda ei taha. 2011. aastal tulevad kahed valimised, millest riigikogu omad on kahtlemata olulisemad. Kui Laar erakonna sees inimestega tülli ei lähe ja keskendub ideoloogiliselt arusaadavale sõnumile, on IRLil väga suur võimalus. Kui nad lähevad kaasa populismiga, asetatakse nad suurparteidega ühte nimekirja.

IRLi trump on ajud. Seal pole glamuuri ja klantsi, vaid ajud ja kogemused. Need tuleb välja tuua ja rahva teenistusse anda. Sisemised sõnelused tuleb ära sõneleda ja tugeva tiimina edasi minna. Kuulujutud ja tegelikud jutud IRLi leeridest, tülidest, onupojapoliitikast, sõpruskonna edutamisest ja vaenlaste tagandamisest peaks jääma minevikku.

Võimalik, et kui Laar ja Jaak Aaviksoo koos erinevate leeridega üksmeelselt tööle asuvad, saab just IRList erakond, kes valitsusliidrina läppuva pollitõhu värskeks lööks. Aga need on kõigest lootused, mis langevad IRLile avansina.

Delfi loodab IRLilt rohkem pühendumist. Kui Laar tahab taas peaministriks, peaks ta Eesti ühiskonnas rohkem end kehtestama. Ta ei saa olla väliselt nii eemalseisev.

Aga esimene soovitus IRLile – leppige kokku, et mis on teile ideoloogiliselt oluline ja müüge see inimestele maha. Praegugi on IRLi mentaliteet pigem 1990ndatest tuttav „Plats puhtaks“ või natuke hilisem "Õnn ei ole rahas", aga mitte midagi uut.