Täna pakkus roheliste erakonna liige Paul Tammert välja omapoolse algatuse: loobugem erakondade riigieelarvelisest rahastamisest ning muutkem see kodanikelt tulevateks sihtannetusteks. Tammert pakub, et rahavoogude suunamine võiks olla maksu- ja tolliameti ülesanne.

Delfi peab ideed täielikult annetuspõhiseks muudetavast rahastamissüsteemist liiga radikaalseks. Kui erakondade sissetulekud sõltuks puhtalt kodanike volist, kasvaks Eesti poliitikas populismioht ning hakataks üha enam loopima katteta lubadusi. Rahastamise juhuslikkusest sõltuvad poliitikategijad muutuks veel prognoosimatumaks, närvilisemaks ning pinnapealsemaks.

Teisal on esitatud ka erakondade rahastamist ainult riigieelarvest. See tagaks muidugi jätkusuutlikkuse ning välistaks suure osa sahkerdamisest, kuid samas seaks see ebavõrdsetesse tingimustesse suurerakonnad ning väikeparteid ja üksikkandidaadid.

Pealegi võib peale Kremli agendikarjaste ning seaduste ostmisest huvitatud ärimeeste olla ka täiesti ausaid kodanikke, kes mõnele erakonnale oma raha tahavad annetada. See peab vabas ühiskonnas ka tulevikus võimalik olema.

Delfi ettepanek on, et tulevikudiskussiooni aluseks võetaks mudel, mille kohaselt suurem osa erakondade rahadest tuleb riigieelarvest — ning rahastataks ka neid erakondi, mis omavad küll märkimisväärset toetajaskonda, kuid riigikogu uksest sisse ei ole saanud.

Lisaks võiks Tammerti mainitud maksu- ja tolliamet erakonnakohaste sihtkontode abil kontrollida ka vabatahtlikke annetusi. “Kolmandik sulas” -kilekottide vastu ei aita ka see süsteem, kuid valgustkartmatust ning ettemääratust lisaks see kindlasti.