Evelin Ilvesele kuuluv Ermamaa sai viis aastat tagasi EASi vahendusel 190 000 eurot ning tegi selle abil presidendi vanavanematele kuulunud Ärma talust konverentsikeskuse. Kui Toomas Hendrik Ilves valiti presidendiks, selgus, et turismitaluna ei saa Ärmat julgeolekukaalutlustel siiski kasutada — seal saavad käia vabalt kas külastajad või president Ilves, aga mitte mõlemad.

Põhimõtteliselt oleks see olnud hetk, mil osaühistu pidanuks toetuse EASile tagastama või siis president mõne teise ööbimispaiga leidma. Leiti aga hoopis parem variant. President Ilvese abikaasa osaühistu sai ühe maksuvõimelise kliendi — ei kellegi muu kui president Ilvese!

Nüüd käibki president kodus, makstes selle eest oma naise osaühistule 960 eurot kuus, nagu kirjutab tänane Õhtuleht.

Põhimõtteliselt on tegemist presidendi isikliku rahaga, mis küll tuleb, nagu kõigil riigiametnikel, maksumaksja taskust, kuid mille kasutamises ei ole sünnis üleliia tuhnida. Kuid asi pole nii lihtne.

Ermamaa on peatanud tegevuse turismitaluna ning sulgenud külalistemaja kuni presidendi ametiaja lõppemiseni. EAS on vastava taotluse ka rahuldanud. Praegu olekski Ärma talu nagu presidendi residents — seal toimetavad muu hulgas presidendi kantselei palgal olevad turvamehed, kokad, aednikud ja autojuhid.

Samas tegutseb OÜ Ermamaa ka osaühistuna, millele president Toomas Hendrik Ilvese maksab igakuist rendiraha. Lisaks saab osaühistu mitterahalist kasu, kuna selle kinnistu eest hoolitsevad riigi palgal olevad töötajad.

See muudab kogu selle skeemi kummaliselt kahestunuks ning mitmekordselt maksumaksja raha eest rahastatuks. Ärimudel on nii lollikindel, et iga eestlane võtaks selle rõõmuga vastu.