Tänane Eesti Päevaleht heidab aga veidi valgust sellele, kuidas sai säärane populaarsus võimalikuks. Selgub, et mõned vanemad inimesed ei saanud ikka päris täpselt aru, mis eesmärgiga hästiistuvate pintsakutega erakonna noorliikmed neid kimbutasid.

Ja kimbutamist oli ilmselt kõvasti. Keskerakond on käinud läbi peaaegu kõik maakondade keskused ning mõnes linnas ollakse juba mitmendat korda. Reformierakond värbas näiteks Pärnu, Valga ja Rakvere kaubanduskeskustes.

Pärast ühte sellist värbamist sai 89-aastane Hingi postkasti kirja. Alles siis sai proua aru, et on kogemata kombel erakonda astunud. Paraku pole ta ainus säärane näide.

Siinkohal tuleb esitada küsimus, mis kasu on liikmetest, kes ei saa arugi, et nad erakonda kuuluvad? Liikmemaksu nad ju ei maksa, kuid eks ole ju Eesti suurima erakonna tiitel partei reklaamimisel mõjukas argument. Võistlus erakondade vahel on pingeline ning praegu on Keskerakond Reformierakonnalt tiitli taas tagasi võitnud.

Kuigi inimeste poliitikasse kaasamises pole iseenesest midagi halba, ei meeldi 84-aastasele Elvi-Maiele, et teda erakonda meelitati ning et tema osaks jääb olla vaid number, mis aitab erakonda reklaamida. Ja ilmselt pole ta ainus. See tähendab aga omakorda seda, et agressiivselt laienedes tekkib juurde erakondades ning seeläbi poliitikas pettunuid, mis teeb karuteene nii erakonnale kui ka Eesti riigile laiemalt.

Järgmise aasta alguses antakse Reformierakonna uusaastaballil üle Kuldoravad. Üks orav läheb ka aasta suurimale erakonna laiendajale. Ring parteitute ümber tõmbub koomale...