„Neil on just vaja sellist probleemi ja Eesti pakub sellise teema Venemaale kandikul kätte,“ lausus Vare, viidates kevadistele presidendivalimistele, mille eel Vladimir Putinil on vaja enda jaoks keerulisemaks muutunud olukorralt tähelepanu kõrvale juhtida.

Delfi leiab, et Varel on õigus. Nagu me juba kirjutasime, on vabadusvõitlejateks tunnistamine ka mitmes muus mõttes problemaatiline, kuna kõik, kes omal ajal Nõukogude armee vastu sõdisid, ei vääri siiski vabadusvõitleja tiitlit. Samuti peaks sel juhul kaaluma ka osa Saksa armee vastu võidelnute kuulutamist vabadusvõitlejatest, kuid jällegi — ainult osa. Ehk siis kogu loos on liiga palju agasid.

Muidugi võib väita, et Venemaa reageerigu vabadusvõitleja nimetuse plaanitud laiendamisele kuidas tahes, Eesti tehku nagu ise heaks näeb. Tehti ju piirilepingugagi. Kuid rahvusvaheline poliitika on selline kõrgliiga mäng, kus tuleb arvestada ka sellega, et vastane kasutab ära iga vea, mille kogenematum meeskond teeb. Ja Eesti, mille „treeneriks“ on vabadusvõitlejate küsimuses suhteliselt vähe kaotada võiv Mart Laar, on selles mängus kindlasti väiksem, vähemate võimalustega ja kogenematum meeskond.

Tegelikult oleks Eesti ja Venemaa vahele vaja mitte uut piirilepingu taolist tüliõuna, vaid seda, mida võib praegu näha Tallinna tänavatel. Mida rohkem tuleb siia Vene turiste ning näeb oma silmaga, et Eesti ei ole mingi piiritagusest propagandast tuttav natsiriik, levib ehe arusaam eestlastest ja Eestist. Eesti vajab suhetes Venemaaga omamoodi positiivset küüditamist — pandagu rongid käima Venemaalt Eestisse ning toodagu maksujõulisi turiste.

Üks mõtlematu otsus võib kogu sellise arengu nulliks teha, kuna putinlik aparaat ainult ootab, et me libastuks.