Sel raskel ajal lisab Delfi omalt poolt paar mõtet, mida näiteks Tallinna linna korraldatud tasuta ühistranspordi küsitlusel arvesse võtta.

Esiteks. Kui tungivat hädavajadust pole, ära õue nina pista. Istu soojas kodus, uuri ajalehti Pealinn ja Kesknädal ning liitu Facebookis grupiga Maha Tallinna TV - raha lasteaedadele. Seal on palju huvitavat lugemist, ent kõnekaim on see tabel

Teiseks. Kui ikka pead kodust välja minema, siis ära hääleta. Ignoreeri. Kõnni mööda. Vaata teisele poole, nina uhkelt püsti. Oma kehahoiakuga saadad signaali, et sina ei jäänud uskuma trikki, mis tehti selleks, et juhtida kõrvale tähelepanu Toobal-Tuiksoo skandaalilt.

Kolmandaks. Kui hääletad, hääleta vastu. Olgem ausad – kogu küsitluse tegemise mõte on ju totrus! Ilmselgelt tahaksime kõik tasuta asju ja teenuseid saada ning selleks pole küsitlust vaja. Ent paraku pole tasuta lõunaid olemas ja keegi peab ka tasuta transpordi kinni maksma. Nii et kui sa ikkagi väga tahad hääletada, siis näitad vastu hääletamisega, et tallinlaste seas on veel tervemõistuslikke, kes ei lase end ninapidi vedada ja mõtlevad tagajärgedele, mis tasuta sõitmine kaasa toob.

Neljandaks. Kui oled siiski kodust välja läinud ja ära hääletanud, oled järelikult tegus inimene ja võid end registreerida elama näiteks mõnda väikesesse ja ilusasse Eesti paika. Väike omavalitsus vajab su maksuraha rohkem. Loodetavasti mõistetakse väljaspool „metropoli“ pimestavate tulede helki raha väärtust paremini hinnata, selle asemel, et sellega küsitava väärtusega populistlikke tegevusi sponsida.

Viiendaks. Kui tavaline inimene ei tule oma palgaga toime, ei aita kellegi süüdistamine tulubaasi vähendamises ja rusikatega vehkimine kohalike maksude kehtestamise näol. Tuleb koomale tõmmata kulutusi ning mõelda hoolega, kas ja kellele ilusaid kingitusi teha.

Kuna linnavõimu kulude ja tulude pool on juba aastaid omadega bambuses ning valimised veel kaugel, ei jää üle muud, kui suhtuda temasse mõistmise ja kaastundega. Nii nagu me suhtume oma armsasse kodulooma, kes vanaduse tõttu ei näe ega kuule ning vajab maailmas toime tulemiseks meie abi ja juhatust.