Soomlastel on tõega põhjust muret tunda, sest kui nende endi seas tööhõive ei kasva, tuleb selle arvelt välismaalasi juurde palgata. Eks ole puuduvad töökäed ju otseseks majanduskasvu piirajaks.

Kui tõesti peaks juhtuma, et kaheksa aasta pärast on üle lahe 150 000 vaba töökohta, siis tõstatub muidugi küsimus, et kui kõik eestlased liiguvad põhja poole, siis kes siin tööd hakkab tegema? Lätlased?!

Ärksamad eestlased on ilma statistikat nägematagi asjade käigust aru saanud ja nii võiski hiljuti lugeda uudist sellest, kuidas keeltekoolide soome keele rühmad on maast laeni täis, aga huvilistest on ukse taga veel pikk järjekord.

Küünikud võivad muidugi muiates öelda, et õigem oleks hoopis hiina keelt õppida, ent võib olla polegi see nii vale mõte, sest tegelikult ei kutsu eestlasi ju ainult Soome. Statistikat vaadates saab kinnitust Hemingway mõte, et igast maailma sadamast võib leida mõne eestlase. Näiteks Brasiilias elab juba sadu ning Hondurases kümneid eestlasi.

Kui jätta kõrvale probleem, et tegelikult pole mitte kellelgi aimu, kui palju eestlasi üle maailma laiali on, võiks siiski tutvust teha mõningate teada olevate numbritega. Nimelt väidab rahvastikuregister, et eestlasi on Soomes 30 000 ringis, välisesindus aga, et üle 60 000. Aga potentsiaali on ju kordades enamaks!

Varsti presidendiametit üle andev Tarja Halonen ütles oma intervjuus, et eestlastest töötajad on Soomes teretulnud. Nojah, mida muud tal sellise dessandi peale ikka öelda on...

Loodetavasti tulevad ärksamad hinged laiast maailmast kunagi ka tagasi ja toovad endaga kaasa väärtuslikke kogemusi põhjamaisest töökultuurist. Nagu näiteks ametiühingutes osalemine, mida ka ametist lahkuv president Halonen rõhutas.