Meteoroloogilistel iseärasustel pikemalt peatumata ütlen kohe alguses ära, et jõuluvana ei ela enam Lapimaal. Õiglasem oleks tegelikult öelda, et habemega mees elab küll ka Lapimaal, aga mitte ainult seal.

Külma lume keskelt on jõuluvana koos oma kaaskonnaga otsustanud soojemasse kohta — Internetti — kolida. See on positiivne uudis nii vanematele, lastele kui ka kõigile neile õnnelikkudele, kes punase mantliga paksukesesse usuvad. Et jõuluvana kingikott poleks tühi või valede asjadega täidetud, pidi varem kirjutama Lapimaale ja oma soovidest õigeid tegelasi teavitama. Nüüd pole postmarki ja ümbrikku enam vaja, piisab vaid võrku ühendatud arvutist, sest jõulumees loeb ka e–kirju.

Ameerikas on kombeks, et lapsed saavad jõulumehele kingisoove avaldada suurtes kaubanduskeskustes, kus valehabemega mehed teevad pikki tööpäevi, et väikseid ameeriklasi rõõmustada. Kaheksa–aastane Arizona tüdruk Nichole kirjutas EmailSanta.com saidi kaudu jõuluvanale kirja, kuna ta ei suutnud pikas sabas seista. Tema arvates on see väga hea, et ta saab kiiresti ja lihtsalt armastatud jõulumehega ühendust võtta. Aasta vanem Megan kirjutas sama lehekülje kaudu, et Santa Claus on parim inimene World Wide Web’is. EmailSanta.com saab pool miljonit e–kirja aastas, kui paljudele vastatakse, on hoopis teine teema.

Lapsed tunnistavad oma kirjades jõuluvanale, et neile meeldib e–kirju palju rohkem saata, sest nende käe– ja õigekiri pole just kiita. Parem on soove klaviatuuril sisse tippida ja lasta spelleril keerulisemaid sõnu õigesti kirjutada. Meilide saatmine võib lastele aga ka muret valmistada. 7–aastane Lorna Michiganist: „Jõuluvana, mul pole oma isiklikku meiliaadressi. Ma kasutan oma venna oma. Palun ära meie kingitusi aga sassi aja.”

Vähemalt sama suur probleem on seotud vastamisega, sest iial ei tea, kas keegi vastab südamest kirjutatud soovikirjale. Enamus jõuluvana e–postkontoreid saadab lapsele mingit sorti automaatvastuse, mis varieerub pikkuse ja sõnastuse poolest, kuid pole ikkagi jõulumehe poolt kirjutatud. Kui palju on võimalik e–kirjadesse võrreldes tigupostiga personaalsust panna, teavad kõik, kuid võimatu see ei ole ning lapsed saavad kohe aru, kui tegemist on petukaubaga.

Saksa turundusuuringuid läbi viiv firma Mummert Consulting on Santa Clausi lehekülgi uurinud juba pikka aega. Eelmise aasta detsembris saatsid selle töötajad 19 erinevale jõuluvana saidile kirju, milles paluti vastata kahe nädala jooksul. Vastus saadeti aga ainult neljast kohast. Parimaks vastuseks osutus Kanada firma EmailSanta.com saidilt saadu, mille teemareale oli kirjutatud kirja saatja nimi ja ka kirja sisus pöörduti saatja poole nimepidi. Saatsin ka ise sama lehekülje kaudu kirja ja sain vastuse minuti jooksul: kahest salmist ja ühest lingist koosnev ingliskeelne luuletus, kus Santa soovis, et need jõulud oleksid parimad mu elus.

Mummert Consulting on ka uurinud, et jõuluvanale e–kirja saatmine on muutumas üha suuremaks trendiks, mis tähendab seda, et üha enam lapsi jäävad vastuseta. Aina enam väikseid poisse ja tüdrukuid peavad jõuluvanas pettuma või saama automaatvastuse. Parimad soovid meenuvad ju ikka pärast kirja saatmist. Tigupostiga ei hakkaks ehk kolmandale ümbrikule enam marki kleepima ja jätaks parimad soovid järgmiseks aastaks, aga e–kirja saatmine on nii lihtne, et iga soovi jaoks võib koostada kasvõi eraldi kirja. Nukker aga, kui jõulumees vastab igale kirjale ühe ja sama luuletusega. Ja kui ka pooled klassikaaslased saavad sama luuletuse, siis läheb meel kindlasti eriti kurvaks.

Jõulumeest saavad aidata ka lahked vanemad, kes võivad teha endale ühel teisel — North–Pole.net — jõuluvana leheküljel meiliaadressi. Nii saab siis lapse kirjutatud meilile ise päris autentse aadressiga vastata. Pettuse organiseerimine maksab kümme kuni viisteist dollarit kuus, lisaks veel sama suur ühekordne summa meilikonto avamise eest.

Kirjad jõuluvanale võivad muutuda ka omamoodi spämmiks, sest e–kirja saatmine on nii lihtne ja kerge. Seda eriti siis, kui adressaat on sõbralik habemega mees, kellega kohtumist on oodatud mitu pikka kuud. „Tere, Santa!” Nii kirjutas väike Amanda Floridast ja jätkas: „Mäletad mind? Ma kirjutasin sulle paar minutit tagasi. Kas sa oled minust juba tüdinenud?”