Odavamaid arvuteid on ikka Inteli Celeron või AMD Duron protsessoritega komplekteeritud. Mõlemad on jõudnud 1,2GHz-ni ja maksavad Hinnavaatluse andmeil täpselt ühepalju. Testitulemuste põhjal peaks Duron jõudsam olema, kuid reaalses elus maksavad testid vähe. Valik on seega rohkem maitse asi. Õigemini on küsimus saadavuses. Arvuti ostmisel tuleks eelistada eestimaist (toetate Eesti majandust ja saate eesti paigutusega klaviatuuri) ja suuremat tootjat, kelle kvaliteeti ja teenindust võib usaldada. Kui aasta pärast on vaja arvutit remontida, võib soodsat hinda pakkunud väikefirma selleks ajaks juba tegevuse lõpetanud olla. Ajalehtedes avaldatavad, esmapilgul ülisoodsad hinnapakkumised ei sisada tavaliselt kuvarit, kõlareid ega operatsioonisüsteemi, muust tarkvarast rääkimata.

Vaatleme näitena üht ajalehepakkumist. Arvuti hinnaga 13600kr: Intel Celeron 1,0GHz protsessor, 128MB RAM, Chaintech 6VIA5 emaplaat integreeritud heli- ja võrguadapteriga, 20GB kõvaketas, 32MB GeForce2 MX200 videokaart, 52x LG CD-ROM, 17” LG E70B Flat kuvar, Windows XP Home ja ValuePack 2001 (8 programmi). Seda võiks lugeda baaskonfiguratsiooniks.

Kui raha jätkub, võiks mälu suurendada 256MB-ni (+280kr), kõvaketta 40GB-ni (+658kr) ja valida parema videokaardi ning 1,2GHz protsessori. CD-seadme asemel võiks olla CD-kirjutaja (+1274kr), DVD-seade või koguni mõlemad. Mis teie vajaduste ja võimalustega sobiv komplekt maksma läheb, võite orienteeruvalt vaadata saidist arvutid.com, kust pärinevad ka eeltoodud hinnad. Näiteks MicroLinki jõulupakkumine Cosmix arvuti 1,2GHz Celeron, MSI 694T PRO emaplaat, 128MB PC133 mälu, modem või võrguadapter ja kõlarid, ülejäänu enam-vähem sama, läheks maksma 15410kr.

Näide AMD protsessoriga arvuti hinnapakumisest: 1,2GHz Duron, 256MB mälu, 40GB kõvaketas, 64MB GeForce2 MX400 TV out, DVD-ROM, modem või võrgukaart, Labtec kõlarid subwooferiga, Windows XP Home - 15016kr. Kuvari eest tuleb vähemalt 3245kr juurde liita, kokku seega 18261kr.

Sain tutvumiseks 1,2GHz Celeron protsessoriga MicroLinki Cosmix arvuti. Emaplaat oli MSI 694T PRO integreeritud heli ja 5 PCI pesaga, mälu 256MB SDRAM PC133, 20GB kõvaketas, videokaart 64MB MSI GeForce 2 GTS VI-in TV-out, DVD-ROM, Logitechi optiline hiir, Windows XP Home.

Ventilaatorid on toiteplokil, protsessoril ja graafikaprotsessoril. Tornkorpus on pooltühi. Seega on jahutustingimused head, mis peaks tagama pika tööea. Müratase on Pentium 4-st, mis nõuab veel üht korpuse ventilaatorit, väiksem. Korpuse tagaseinas on 4 USB-pesa, neist 2 emaplaadil ja kaks eraldi juhtmetega emaplaadiga ühendatud. Nende õige koht, nagu ka kõrvaklappide pesal, oleks esipaneel, kuid kahjuks ei võimalda seda kasutatud korpus ja emaplaadile integreeritud heliadapter.

Windows XP Home (ja Works) on eelnevalt kõvakettale kirjutatud. Selle installeerimiseks piisab kahest hiireklõpsust ja oma nime tippimisest. Operatsioonisüsteemi aktiveerimist pole MicroLinki arvutite korral vaja, kuna see on seotud konkreetse arvuti BIOSiga. Kui juhtute hiljem emaplaati vahetama, siis Windows XP litsents kaduma ei lähe, kui lasete plaadi vahetada MicroLinkil. Komplektis on ka muud tarkvara (Works, WinDVD, viirusetõrjuja jm). Alguseks peaks sellest piisama.

1,2GHz Celeron on ainuke 0,13-mikronilise tehnoloogia alusel valmistatav Celeron (Tualatin) protsessor, mis paljude testide kohaselt edestab 1,1GHz Pentium III-e, kuigi jääb alla 1,2GHz Duronile. Tulevikus võib emaplaadile ka kiiremaid Celerone paigaldada. Protsessori jõudlusest jätkub vabalt mängimiseks, rääkimata kirjatööst ja veebis surfamisest. Heli on integreeritud emaplaadile. Integreeritud võrguadapterit ei ole, kuid komplektis on kas modem või võrguadapter (viimane on vajalik Interneti-püsiühenduse korral). Heliplaadi kõvakettale rippimiseks kulus 4min, DVD-filmi rippimiseks 12min, Office XP esimese plaadi installeerimiseks 5min.

Mängude jõudlus sõltub videokaardist. GeForce2 GTS (või Ti) on kiirem kui MX200 või MX400, millega odavamaid arvuteid tavaliselt komplekteeritakse. Kodukasutajale peaks sellest piisama. Kallid GeForce3 ja Radeon 8500 graafikaprotsessoritega videokaardid pole keskmisele kodukasutajale taskukohased ega ka vajalikud, need jäägu jõukamatele mängufännidele.

Toodud konfiguratsioonis on MicroLink Essentia kiire koduarvuti, mida võib julgelt soovitatada. Tavaliselt rahulduvad ostjad 128MB muutmäluga. Arvestades praegust mälude hinda, tuleks Windows XP korral siiski osta 256MB.

Kokkuvõttes võib öelda, et hoolimata hindade langemisest maksab korralik koduarvuti ikka 15000-18000kr või rohkem, kuid selle raha eest saab märksa parema arvuti, kui aasta tagasi. Arvutit ostes tasub meeles pidada ütlust — ma pole rikas, et odavat arvutit osta.