Putini lahtutuse peamine sõnum oli ju isikliku elu ohverdamine riigi hüvanguks. Ta ütles otse, et tal polnud enam abikaasa jaoks aega ning seda rõhutas ka Ludmilla Putina ise. See läheb väga hästi ühte ritta Putini varasemate ütlustega stiilis, et „kõik need aastad olen ma rüganud riigi heaks nagu galeeriori“. Nagu ütles üks kommentaator: Putin on nüüd abielus vaid Vene riigiga, ta ei pea üldse enam oma pead vaevama tüütute pereasjadega. See on väga tugev sõnum Venemaa valijatele.

Suurele osale venemaalastest kindlasti meeldib näha, et nende president on nii pühendunud riigi juhtimisele. Sellist tsaari nad ongi ju tahtnud. Seetõttu annavad nad Putinile ka andeks lahutuse, pigem peavad nad seda tema mehisuse järjekordseks tunnistuseks.

Putinid ilmusid ju nagunii viimastel aastatel üliharva koos avalikkuse ette ja sellega oldi harjunud, et Putini kõrval pole abikaasat. Jutud sellest, et Putinid ei ela koos, liikusid juba ammu. Seega ei tulnud lahutus nagu välk selgest taevast, erinevalt näiteks sellest, kui Venemaa esimene president Boriss Jeltsin teatas 1999. aasta viimasel päeval, et ta astub riigipea ametist tagasi ning annab ohjad üle tollal suhteliselt tundmatule Putinile.

Jah muidugi, see oli üllatav, et Putin julges sellise sammu avalikult teha. Aga seda enam hinnatakse tema julgust taaskord teha midagi sellist, mida ükski Venemaa tipp-poliitik polnud kunagi julgenud teha. Isegi paljud lihtsad inimesed ei julge ju sellist otsust teha. Paljud inimesed on olnud Putinitega sarnases olukorras ning ka see samastumisefekt mängib Putini kasuks.

Meedia küsitletud Vene eksperdid toonitasid täna üsna üksmeelselt, et kindlasti ei mõju lahutus Putini reitingule negatiivselt. On jäänud mulje, et Lääne meedia jaoks on Putinite lahutus kaugelt tähtsam sündmus kui Vene enda meedia jaoks. Näiteks tänastest Venemaa suurematest lehtedest pani uudise Putinite lahutusest esiküljele vaid Kommersant. Kui panna kõrvale Lääne suured lehed, siis jääb pealtnäha väga kummaline mulje.

Aga see on seletatav sellega, et Vene meedias on Putinite pereelu üldiselt olnud teatud mõttes tabuteema. Eriti peale seda, kui mõned aastad tagasi pandi üks Moskva kõmuleht kinni pärast uudist, et Vladimir Putin on salaja abiellunud oma väidetava favoriidi, iluvõimlemise olümpiavõitja Alina Kabajevaga. Juhuslik või mitte, aga lehe omaniku, suurärimehe ja endise Nõukogude Liidu välisluure töötaja Aleksandr Lebedevi erinevad ärid hakkasid ka seejärel päris kiiresti allamäge minema.

Paljud mu Moskva-tuttavad, kellelt ma täna küsisin, mida nad lahutusest arvavad, kehitasid lihtsalt õlgu: „See on ta isiklik asi“. Mulle jäi mulje, et lahutuse taga oli pigem Ludmilla Putina soov, kes võib olla ei tahtnud enam elada keset kõikvõimalikke kuulujutte nende pereelu ümber. Võib olla oli see tema viimane palve oma muidu võimukale abikaasale.
Aga vaadake ise ametlikust uudislõigust, milline kergendus on näha Ludmilla Putina näos! Vladimir Putin tunneb ennast lahutusest rääkides selgelt ebamugavamalt kui Ludmilla.

Ainuke nõrk koht kogu loos on asja õigeusuline külg. Nagu ka teised suured religioonid, ei kiida Vene õigeusu kirik lahutust heaks. Putin on teadlikult jätnud endast avalikkusele mulje kui korralikust õigeusklikust inimesest. Patriarh Kirillist on saanud Kremli poliitika ustav elluviija, kes kiidab Kremli poliitikat ja kutsub rahvast seda toetama stiilis, et kõik, mida võim teeb, teeb ta ka õigeusu ja riigi huvides.

Nüüd ei pääse õigeusukirik sellest, et nad peavad võtma mingi seisukoha Putini lahutuse kohta, sest nad on selleks võimuga juba liiga läbi põimunud. Erinevalt patriarh Aleksius II aegsest õigeusu kirikust.

Võib üsna kindel olla, et õigeusu kirik teatab, et mõistab Putini otsust, sest eelkõige käitus ta lähtuvalt riigi huvidest ning riigi teenimise eesmärgil. Sellise ülla eesmärgi puhul võib ka sügav õigeusklik lahutada. Kindlasti tekitab see aga jälle tugevat irooniat patriarh Kirilli suhtes, mida pole niigi vähe.

Asja kroon oleks muidugi see, kui Putin uuesti abielluks, aga see on ebatõenäoline, sest see lõhuks kogu kuvandi 100-protsendiliselt ainult riigi teenimisele pühendunud riigimehest. Meestel oleks Venemaal sellest ehk isegi ükskõik, aga paljudele naistele see kindlasti ei meeldi. Ja see on oluline argument, sest naised on alati hääletanud rohkem Putini poolt kui mehed.

Aga Putin on muidugi ettearvamatu.