Kolmapäevasel Tallinna linnavalitsuse pressikonverentsil suutis aga Eesti poliitika absoluutses tipus olev Edgar Savisaar väikese lapse kombel valega vahele jääda. Kusjuures tegemist ei ole moosivargusega, vaid küsimusega, mis puudutab Eesti riigi julgeolekut.

Konkurendid ja ajakirjandus on juba ammu kahtlustanud, et Savisaar kohtus aprilli lõpus Eestit külastanud Vene riigiduuma delegatsiooni esindajatega. Savisaar ja tema parteikaaslased on sellise kuulduse korduvalt ümber lükanud. Veel esmaspäeval väitis Keskerakonna asejuht Ain Seppik ei tea, kus Savisaar volbriööl viibis.

Kolmapäeval tunnistas aga ajakirjanike poolt nurka aetud Savisaar, et viibis volbriööl Seppiku juures, ja kui ta sealt lahkuma hakkas, põrkas ta ukse peal täiesti kogemata kokku riigiduuma delegatsiooni juhi Leonid Slutsikaga, kellega vahetas vaid paar sõna. Et see oli umbes samamoodi, kui ta hommikul linnavalitsusse tööle minnes tänaval mõnda tuttavat näeb ja temaga paar sõna räägib.

Tule taevas appi! Kas Savisaar peab Eesti rahvast tõesti nii lolliks, kui väidab, et mingit pikemat jutuajamist tal venelastega tol ööl polnud. Et Vene riigiduuma saadiku tulek Riigikogu liikme Seppiku juurde oli Savisaarele täielik üllatus. Ja Keskerakonna esimees ei tahtnud Aini ja Leonidi jutuajamist segada ning kiirustas koju. Ta ju kõigest ühe Moskvaga võrreldes kääbuslinna meer.

On siililegi selge, et volbriööl peeti Seppiku juures Keskerakonna ja Putini partei esindajate kõrgel tasemel salakohtumine. Arvestades, et Slutski oli teinud just avalduse, kus nõudis Eesti valitsuse välja vahetamist, võib arvata, et seal just Eesti riigile väga sõbralikku jutu ei aetud. Sest kui seal midagi varjamis-väärset ei räägitud, siis miks pidi seda kohtumist esialgu iga hinna eest eitama.

Üks euroopalikke tavasid austav poliitik astuks rahvale valetamise korral ametist tagasi. Kui valetab linnapea, siis kahjustab see kogu linna mainet. Bütsantsliku stiiliga Savisaarelt on aga taandumist muidugi palju oodata.

Eesti Ekspress kirjutas, et politsei on seoses aprillimässu korraldamisega kinni pidanud mitu Keskerakonna liiget. Ei taha sünnitada vandenõuteooriat, aga vägisi jääb mulje, et Keskerakonnal ja selle juhtidel oli mingi roll viimaste nädalate Eesti riigi vastases tegevuses. Et niigi juba vene parteist on saamas Vene partei.

Tahaks siiski väga loota, et tegelikult see nii ei ole. Selleks on aga vajalik, et linnapea Savisaar tuleks linnavolikogu kui oma tööandja ette ja annaks neile küsimustele selge vastuse. Nii tegidki sotsiaaldemokraadid ettepaneku kutsuda Savisaar järgmisel neljapäeval volikokku aru andma.