Kui keskpäeval Sakala kaitsjatega sündmuspaigale jõudsime, oli klaasfassaad ja üks nurgasein juba lammutatud. Suure mürinaga varises just kopa tugeva löögi all kokku trepikoda. Kohale tulnud tallinlased ei uskunud oma silmi. Küsiti, kas tõesti on selline barbaarne hävitustöö tänases Eestis võimalik.

Paraku on, sest Sakala keskuse arendajad ja Keskerakonda kuuluv kultuuriminister Raivo Palmaru on rahvast alatult petnud. Andsid nad ju eelmise aasta lõpus selge lubaduse, et enne aprillikuud Sakala keskuse lammutustööd ei alga. Nüüd on aga selge, et selle lubadusega sooviti vaid valimiste eel rahva pahameelt vältida. Lõplikud valimistulemused olid vaevalt selgunud, kui asuti juba seda ajaloolist hoonet hävitama.

Riigi muinsuskaitsenõukogu ei ole kiitnud heaks Sakala keskuse uut eskiisprojekti. Nii avalikkus kui oma ala spetsialistid on nõudnud selle kultuuri- ja ehituslooliselt olulise hoone säilimist. Seda alatum on lammutustööde alustamine just nüüd. Aga Palmaru ja tema erakonnakaaslase Peeter Rebase kiirustamist võib ju mõista. Vähem kui kuu aja pärast tuleb Palmarul kultuuriministri kabinetist välja kolida. Ja võib olla kindel, et uus minister tühistab Sakala keskuse hoonestusõiguslepingu. Nii tuleks Sakala keskuse varemetele omistada Palmaru üllas nimi. Need jäävad sümboliseerima keskerakondlikku kultuuripoliitikat.

Eelmise aasta lõpus andis Sakala keskuse lammutamise vastu allkirja enam kui 9000 inimest. Võib olla kindel, et need inimesed valimistel Keskerakonnale oma häält ei andnud. Aga just niipalju hääli jäi Savisaarel võidust puudu.