Pikad talvised kohtuteed on rahvaliitlasi tõsiselt kurnanud ning paljud neist on lume sulamise ajaks selle raha ja rasvaste liidu reetnud. Samas on sotsid Tallinnas juba pool aastat Keskerakonnaga kurba mõistuseabielu elanud, et nö pildile pääseda. Aga paraku on meedias siiski rohkem figureerinud Deniss Boroditši rahulolev naeratus kui Jüri Pihli sorgus vuntsid. Savisaarest siin ja Savisaarest seal rääkimata.

Eesti poliitika põhiteljed kujundavad alanud valimiskampaanias ikkagi kolm leopardi — RE, KE ja IRL. Nemad määravad ära 2011 aasta Riigikogu valimiste põhiteemad ja otsustavad ülejärgmisel sügisel valitava presidendi isiku.

Selle eest, et vahepeal ootamatult uusi tulijaid poliitikalavale ei astuks, hoolitsebki Ühtse Eesti projekt. NO ja kui sellest lavastusest võrsubki erakond, siis kahtlemata ühe eelmainitud leopardi satelliit. Vastuseid küsimusele “Kelle taskuparteiks võib Ühtne Eesti kujuneda?” võivad huvilised saata aadressile info@eestieest.ee. Loodame peatsel näha mõnd Valimiskooli videot, kus teema õpetlikult lahti räägitakse.

Keskerakonna praegune räige plakatikampaania töötuse teemal on alles algus. See ennetav turmtuli peab tasandama suve hakul saabuv euro-uudise mõju Reformierakonna ja IRLi reitingule.

Valitusliidu erakonnad on tänaseks endale taganud Riigikogus enamuse ka ilma rohelisteta — tõeliselt säästlik ja jätkusuutlik tegevus järgmise aasta riigieelarve kontekstis. Seetõttu valitsusparteidel kevad-suvel ilmselt kampaaniat teha vaja polegi. Tuleb vaid hoida kulud-tulud tasakaalus ja järgida Maastrichti kriteeriume. Kuna suvel väheneb hooajatööde tõttu töötuse määr veelgi, siis on sügis sobilik aeg rahvale tibusid lugema hakata.

Opositsiooni leeris läheb sotside põhiaur praegu sisemiste vastuolude klaarimiseks, mis on tekkinud Tallinnas Keskerakonnaga ja riigis Rahvaliiduga koostöö viljelemisest. Millist valimiskampaania sõnumit aga oodata erakonnalt, kes täna vaidleb alles oma uue nime üle? Ja kus paljud parlamendifraktsiooni liikmed ei tunnista partei esimehe suutlikkust erakonda juhtida…

Kevadised poliittantsud nii erakondade sees kui nende vahel alles loovad fooni. Ralli läheb lahti sügisel.