Kui vastatakse ja kutsutakse vestlusele, siis algab solgutamine: esimene voor, teine voor, kolmas voor, neljas voor... palgast ei räägi mitte keegi – öeldakse, et seda arutatakse edasijõudnutega viimases voorus.

Nii juhtus minuga mitu korda ja lõpus selgus, et pakutav palk ei sobi mulle mitte kuidagi. Iga kord raiskasin mitme päeva jagu kütust ja aega, et saada kõige viimase asjana teada, et palk või tingimused on kehvad.

Ühtlasi on probleem selles, et oskustest pole tihti kasu, kuna tööandjad tahavad töötajaid oma käe järgi voolida. Minule öeldi mitmest kohast, et olen ülekvalifitseeritud ja mu palgaootus on liiga kõrge.

Esiteks: mis tähtsust sellel on, kas ma olen ülekvalifitseeritud või mitte? Teiseks: mis mõttes on 1000 eurot netopalka liiga kõrge ootus? Millal te viimati poes käisite? Hindu ka vaatasite? Otsitakse eksperte ja pakutakse alla tuhande eurost netopalka! Seejuures hoitakse kehva palka saladuskatte all nii kuulutustes kui ka esimestel vestlustel.

Aastapalga väljatoomine kuulutuses peaks olema kohustuslik. Selle puudumise eest tuleks trahvi teha. Püüdke aru saada, et inimesed ei lähe tööle hea kohvi, hea tee või teie arvates toreda seltskonna pärast! Peamine motivaator on siiski palk.

Lisaks on totter, et töölepingusse poogitakse kohustuste alla selliseid asju nagu "muud korraldused, mida juhtkond jagab". Ettevõtted loodavad, et inimesed, kes tööd otsivad, tahavad võimalikult kiiresti tööle saada ja pigistavad silma kinni, kui näevad lepingus sellist hägust punkti – arved tahavad ju maksmist ja kõht on tühi.

Hiljem aga hakkab ettevõte seda ära kasutama: kandideerid IT spetsialisti ametikohale ja hiljem selgub, et pead kontori kolimisel mööblit tassima. Vabandust, aga ma ei kandideerinud transaks!

Vahel mainitakse kuulutuses, et on "võimalik teenida kuni X summa". Seejärel aga selgub, et tegu on mingi boonuste süsteemiga, mille nõudeid on peaaegu võimatu täita, ning põhipalk on palju väiksem. Kui palga aluseks on boonuste süsteem, siis tuleks seda kuulutuses öelda ja tuua põhipalk eraldi välja!