Projekti raames loodi esmakordselt Eestis rakenduslik küberkaitse õppemoodul kohalike omavalitsuste ja ärisektori IT-süsteemide administraatoritele. Moodul on mõeldud edasijõudnutele (II ja III aasta üliõpilastele) ning täiendõppuritele, kellel on IT-süsteemide administreerimise kogemus.


Õppemooduli projektijuht Signe Ventsel: „Projekti kestvus on viis aastat. Selle ajaga omandavad vajalikud oskused üle 80 tasemeõppe tudengi ja üle 100 IT-süsteemide administraatori.“ Tema sõnul kasvab koolituse tulemusena Eesti avaliku sektori IT-süsteemide küberkaitse alane kindlus. Lisaks muutuvad turvalisemaks Eesti inimestele mõeldud e-teenused.

Kõrgkoolide ja ettevõtete koostöös ellu kutsutud projekti on kaasatud Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse (RIA) infoturbe spetsialistid. Küberkaitse õppemoodulit täiendatakse regulaarselt CERT Eesti (Computer Emergency Response Team) ja erafirmade abiga, mis võimaldab õppekava kaks või enam aastat tagasi läbinud spetsialistidel täiendada oma teadmisi. Projekti raames luuakse uuenduslik distantslabor küberkaitse alase õppe läbiviimiseks.

CERT Eesti infoturbe ekspert Toomas Lepiku sõnul on projekti suurim kasu selles, et koolitatakse juba töötavaid IT-spetsialiste. „Oma igapäevatöös näeme vajadust IT-professionaalide täiendõppe järele, kes riigi ja erasektori süsteeme haldavad. Tehnoloogia arenguga on süsteemid muutunud järjest keerukamaks. IT-spetsialistid peavad infoturbe viimaste arengutega kursis olema, et enda süsteeme ning nende kasutajaid kaitsta“.

Küberkaitse õppemoodul tugineb Kaitseministeeriumi loodud Küberjulgeoleku strateegiale aastateks 2008–2013. Projekti raames loodavas õppemoodulis „Praktiline küberkaitse IT-süsteemide administraatorile“ saavad teadmisi omandada IT Kolledži tudengid ja kohalike omavalitsuste või äriühingute IT-spetsialistid.

IT Kolledž on Eesti Infotehnoloogia Sihtasutuse (EITSA) poolt 2000. aastal loodud mittetulunduslik rakenduslik erakõrgkool, mis annab rakenduslikku kõrgharidust IT süsteemide arendamise, IT süsteemide administreerimise, infosüsteemide analüüsi ja tehnosuhtluse erialadel. Kokku õpib IT Kolledži neljal õppekaval päevases, õhtuses ja kaugõppes üle 700 õppuri. Kaheksa aasta jooksul on IT Kolledžist suundunud Eesti IT tööjõuturule 404 IT spetsialisti.

CERT Eesti on Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse osakond, mis tegeleb Eesti arvutivõrkudes toimuvate turvaintsidentide käsitlemisega ja kasutajate turvateadlikkuse tõstmisega.