Keskerakonna riigikogu moodustatav fraktsioon teatas täna hommikul, et valis oma esimeheks praeguse majandusministri Kadri Simsoni. See tähendab, et Simson ei jätka moodustatavas Keskerakonna-EKRE-Isamaa koalitsioonis ministriametis ja taandub parlamenti.

Kuigi Simsonil on varasematest aastatest tohutult fraktsiooni juhtimise kogemust kogunenud, pole see käik aga mõeldud selleks, et jääda pikemalt riigikokku.

Simsonile lähedased allikad teadsid täna Delfile kinnitada, et temast on saanud sisuliselt Eesti järgmise eurovoliniku kandidaat. „Jah, selles on kokku lepitud,“ ütles koalitsioonikõnelustest hästi informeeritud inimene.

Kuigi ministrikohtade ja nende täitjate nimede lukku panemise üle on veel arutelusid, siis tänase riigikogu esimehe valimise tõttu tuli võimukõneluste pidajate vahel varem ära jagada nö valitsuse välised kuid traditsiooniliselt võimupiruka jagamisega koos ära määratavad ametikohad.

EKRE sai riigikogu esimehe tooli. Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder avalikustas ka oma otsuse siiski valitsusse mitte minna ja sai parlamendi esimese aseesimehe koha. Isamaa saab vastavalt jaotusleppele veel ühe väiksema Euroopaga seotud töö, mida on nendega seotud inimesed sisuliselt hallidest aegadest täitnud. See on Euroopa Kontrollikoja Eesti liikme koht, kus teenis praegune President Kersti Kaljulaid ja mis peale teda läks endisest peaministrist Juhan Partsile.

Simsoni eurovolinikuks esitamisega tabaks Keskerakonna esimees Jüri Ratas muidugi hästi Brüsseli konjunktuuri – Eesti on seni eurovolinikuks vaid mehi esitanud ja kõik Euroopa Komisjoni kokku panijad on olnud viimastel kordadel püsti hädas liikmesriikidest naiskandidaatide saamisega.

Peale selle kujundas Simson endale euroametnike seas Eesti eesistumise ajal asjaliku ja tööd mitte kartva renomee.

Formaalselt võib järgmise Euroopa Komisjoni liikmete esitamise küsimus päevakorda tõusta alles sügisel, kuid riigikokku siirdumine annab Simsonile võimaluse vajadusel paindlikumalt ja varemgi reageerida. Väidetavalt on mõeldud ka sellele, et praegune Eesti eurovolinik Andrus Ansip peab juulikuus otsustama, kas olla oma voliniku mandaadi lõpuni Komisjonis ja seega loobuda europarlamendi liikme kohast, kuhu ta pärast enam tagasi minna ei saa.

Kui Ansip tahab europarlamendi mandaadi vastu võtta, siis juhul peaks valitsus määrama kuni praeguse Komisjoni töö lõpuni nö asendusvoliniku ja Simsonil tekiks võimalus juba suvest Brüsselisse siirduda.