Siseministeerium kinnitab, et IP-aadresside taga peituvate inimesteni jõudmise lihtsusta­mine on korrakaitsjatel olnud arutusel juba alates eelmisest aastast. Seoses Norra sündmustega on siseministeerium käinud välja kava kaotada kohustus IP-aadressi omaniku leidmiseks kohtult luba küsida, kirjutab Eesti Päevaleht.

E-riigi akadeemia asutaja Ivar Tallo sõnul vajab süsteem muutmist, kuna hetkel võtab interneti kurikaelte IP-aadresside ja isikute kindlakstegemine liiga kaua aega.

„Samal ajal kui politsei tahab teada, kellele telefon kuulub, ei pea nad midagi erilist tegema," märkis Tallo. Ka IT-spetsialist Tõnu Samuel nõustus, et seadusemuudatus säästaks hulgaliselt politsei­nike aega. Paberite täitmise asemel saaksid nad teha oma tööd tõhusamalt ja kiiremini. „Ma ei leia, et kellegi privaat­sus sellega ohtu satub. Kui midagi varjata pole, siis pole ka ohtu," ütles Samuel.

Alles arutatakse

Siseminister Ken-Marti Vaher tõdes, et praegu veel konkreetsest seaduseelnõust rääkida ei saa ning tege­mist on vaid ametnike ja eksper­tide poolt välja käi­dud ideega. "Arutelud on alles alanud. Pole üldse kin del, et sellest saab seaduseelnõu. Seda otsust pole langetatud ja seda saab teha koostöös teiste minis­teeriumidega," nentis Vaher. Ta rõhutas, et selliste muuda­tuste puhul tuleb esmalt leida tasakaal kuritegude vastu võitlemise ja inimeste vabaduste vahel.

Vaher kinnitas, et juhul kui ideest peaks saama seadus, siis pole ta nõus sellega, et seadust hakatakse kasutama inimeste sõnavabaduse piira­miseks. „See on täiesti välis­tatud," vastas Vaher küsimu­sele, kas kavandatav seadus­eelnõu näeb ette ka inimeste arvamusavalduste jälgimist ja uurimist internetiavarustes. "Rääkida mingitest selgetest riivetest vabade inimeste mõtlemisruumile, siis ma täiesti välistan sel­lise lähenemise."

Tallo sõnul ei kujuta sise­ministeeriumi poolt soovi­tatud seadu­semuudatus endast ohtu, sest IP-aadress pole seotud konk­reetse inimese, vaid hoopis masinaga, seega ei puuduta see ka andmekaitse valdkonda. Seda, et kuriteo on pannud toime konkreetne isik, peavad korrakaitsjad ikka tõestama. "Kui ei tõestata, siis visatakse see juhtum välja," kinnitas Tallo.