M.Paju
,
04.08.2003 14:09

Miks Te usute, et Eesti saab iseseisva riigina hakkama?

ES: Milleks meil siis üldse oli vaja võitlust iseseisvuse ja taasisiseisvumise eest, kui me ei usuks et Eesti saab iseseisva riigina hakkama? Et mina seda usun, väljendasin juba raamatus pealkirjaga “Usun Eestisse”.

eiütle, 04.08.2003 14:54
Kui Eesti ei liitu EL-iga, kas siis on tõonäoline see, et keskerakond pääseb võimule? (mul ei oleks selle vastu midagi, juhul kui: keskerakond jätaks oma astmelise maksusüsteemi ja, et eestis ei saaks riigikeeleks vene keel ka, sest see siin pole mingi kuradi venemaa — lihtsalt minu arvamus)

ES: Keskerakonnal on nii suur toetus, et varem või hiljem oleme me jälle võimul — ükskõik kas Eesti liitub ELiga või mitte. Võim pole meile eesmärk omaette, sügavamate taotlusteta võim kaua ei püsi.

Bert, bert.viikmae@mail.ee, 04.08.2003 15:14
Kuipalju võivad ELiga liitudes tõusta palgad, kuipalju hinnad?

ES: Ma ei taha kedagi rõõmustada ega kedagi hirmutada. Välja on pakutud niipalju erinevaid arve, et veel ühtede lisamine vaevalt midagi juurde annab. Palgad ja hinnad on loomulikult tähtsad aga loodan et 14. septembril pole see peaküsimus.

juhan, 04.08.2003 15:16
Teie isiklik jah või ei otsus mõjutab kindlasti paljusid inimesi. Millise otsuse teete 14. septembril Teie ise?

ES:Kas ikka veel ei saada aru!

Herbert, 04.08.2003 16:09
Tutvunud Euroopa Liidu alusdokumentidega,ei saa jääda kahtlust,et oleme uue üleeuroopalise riigi sünni tunnistajateks.Kas Teie arvates Eesti riigitüüri juures olevad mehed ja naised (valdav enamus) tõsimeeli soovivad meie ühinemist või on nad sundseisus ja ei tohi (ei julge) muud seisukohta väljendada?

ES: On nii neid kui teisi. Viimaste puhul tundub, et sagedamini on tegu mõttelaiskuse kui argusega.

Z, 04.08.2003 16:28
Kas teile oleks mingitel tingimustel vastuvõetav seisukoht — Eesti SRÜ-s. Kui JAH, siis millistel? Kui EI, siis mis on teil SRÜ vastu?

ES: Minule pole SRÜ vastuvõetav. Küll mäletan aga mitmeid inimesi, kellele 1991. aasta 19. augustil paistis see suund vägagi sobivat.

romb, 04.08.2003 16:35
Kas Teie arvates pensionäride seisukord EL-is paraneks või halveneks ja miks.

ES: Kui ELis olevas Eestis jätkub parempolitsev poliitika, siis midagi paremat see meie pensionäridele ei tõota. Selle liini jätkumise tõenäosus aga väheneb ilmselgelt.

Lemmo, 04.08.2003 17:38
Lp.Savisaar, kas teie elaksite meelsamini mõisahärra juures teenijana, saades korralikult süüa, riideid ja kena eluaseme või üritaksite rügades, rassides oma enda talu üleval pidada?

ES: Kui on minu mõis, tahaksin loomulikult ka ise mõisahärra olla! Rügades ja rassides pean aga enda talu juba täna üleval.

Hanno Niidas, niidas@un.org, 04.08.2003 18:04
Liitumislepingus on selgelt sätestatud keskkonnakaitse tegevuskava ja rahastamine. Kas Eesti keskkonnale on liitumine pigem hea- või halvaloomuline? Mitteliitumise puhul missugune oleks keskkonnakaite arengukava?

ES: Euroopa huvi meie keskkonnaprogrammide vastu ei kao, sest keskkonnakaitse ei konserveeru riigipiiridese.

Jaan, 04.08.2003 19:18
Lapsepõlvest mäletan mõistatust: “Mis see on, mis äravõtmisega läheb suuremaks ja juurdepanemisega väiksemaks?”. Seni teadsin ühte vastust — “auk”. Nüüd aga pakuvad mõned eestlased veel teistki vastust sellele mõistatusele — “Eesti Vabariigi suveräänsus”. Kas Teie, härra Edgar Savisaar, peate seda teist vastust õigeks või valeks vastuseks ja miks?

ES: On veel vähemalt üks, mis äravõtmisel läheb suuremaks. See on armastus. Kui keegi püüab seda ära võtta, läheb see suuremaks. Niisugune peaks olema ka kodumaa armastus.

Green, 05.08.2003 00:02
Lp. Edgar Savisaar, milline oleks teie otsus referendumil, kui jätta välja sinu isiklikud huvid. Kas talupidajale ja keskmisele Eesti inimesele on referendumil kasulikum “EI” või “JAH”.

ES: Eesti eliidile on kindlasti kasulikum Jah. Keskmise Eesti inimese koha pealt ma nii ei julgeks vastata. Suurtalunikule on samuti kasulik Jah. Väiketaluniku suhtes söandan arvata teisiti.

Rehepapp, 05.08.2003 01:24
Millised on alternatiivid JAH-ile? Pean silmas olukorda, kus referendum annab tulemuseks selge EI.

ES: Te olete ise juba õiget vastust nimetanud. Jah-i alternatiiviks on alati Ei.

madis, 05.08.2003 10:49
kas teie arvates keskmisel eesti inimesel on piisavalt infot et objektiivselt otsustada 14 septembril? kuidas hindate europooldajate ja eurovastaste info tasakaalu? kas üldse toimub sisulist väitlust? kelle euroteema käsitlus on teile sümpaatseim(leiel.ee, jah euroopa liidule vms)?

ES: Pikka aega ei olnud mingit diskussiooni. Toimus selge ajupesu ning kahtlejaid peeti lausriigivastasteks. Keskerakond algatas vaidluse euroliiduga ühinemise küsimuses ning alles siis selgus, et kõik pole sugugi ühte meelt. Peaminister pilastas euroopalikke põhiväärtusi kui ta nimetas Keskerakonna kongressi häbiväärseks. Tema hinnangud oli bütsantslikud ning näitasid et Stenbocki majas mõeldakse ikka veel nagu oblastikomitees. Kõik Viimsi eraku paremad õpetussõnad on respublikaanidel mööda külgi maha jooksnud.

ani, 05.08.2003 10:51
kas EL on teie arvates rohkem majanduslik või poliitiline organisatsioon?

ES: Alustati rohkem majandusorganisatsioonina, kuid aja jooksul on kasvanud poliitiline aspekt.

will, 05.08.2003 11:18
Lgp Edgar Savisaar Milline on Teie prognoos, et kas EL liitumisel vahe vaesema ja rikkama elanikonna vahel Eestis suureneb või väheneb?

ES: Kui Eesti läheb ELi eritingimustel, eriti pean silmas proportsionaalse tulumaksu säilitamist, siis vahe suureneb. Kui me aga võtame omaks Euroopa liberaalsed põhiväärtused (näiteks need, mis on omased Inglise liberaalidele, kes omal ajal tõidki poliitikasse astmelise tulumaksu printsiibi), siis on ka meil lootust.

Andrus, 05.08.2003 13:07
Ka Euroopa liit jääb Teie arvates püsima -ajaloost on ju teada et ükski suurimpeerium pole suutnud siiani püsima jääda?

ES: Ajalugu ei valeta.

Andrus, 05.08.2003 13:08
Mis Te arvate, kas Venemaa astub kunagi Euroopa Liitu?

ES: Mitmed Euroopa Liidu juhtivad poliitikud on seda soojalt soovinud. Nägite ise Berlusconi kallistusi Putiniga teleekraanidel. Need tundusid siirad ja paljutõotavad.

peet, 05.08.2003 15:47
palun viis põhjust, miks peaksin hääletama euroopa liiduga liitumise vastu.

ES: Kallis Peet! Mina ei kirjuta Teile midagi ette. Olete iseseisev inimene ning suudate oma otsussega ise toime tulla. Olete minust valesti aru saanud: mina ei kutsu Teid hääletama vastu. Kutsun Teid hääletama südametunnistuse järgi ning ise oma otsuseid tegema.

E. Vaap, 05.08.2003 16:23
Missuguse staatuse omandab vene keel Eestis pärast seda, kui Eesti peaks saama EL liikmeks? Missugusi mõjutusvahendeid hakkab Brüssel Eesti suhtes kasutama, et siin elavatele mittekodanikele antaks kiirkorras Eesti kodakondsus? Mis seisukoha võtab Brüssel siin viibivate Vene kodakondsete pööraselt suure arvu suhtes

ES: Brüssel peab enda eest ikka ise vastama. Aga niipalju kui mina sealse seltskonnaga kokku puutunud olen, ma ei välista, et enne 14.09 referendumit antakse ühtesid vastuseid ja pärast seda teistsuguseid. Ma ei tea aga ühtki ELi riiki, kus kodakondsusküsimused oleks sedavõrd teravad kui meil.

Mõhka, 06.08.2003 07:01
Miks nimetatakse Brüsseli jaotatud raha toetusteks, kuigi tegemist on meie enda rahaga sealses ühiskatlas? Kas ei meenuta see uutele liikmetele esialgu suurema raha jaotamine tavalist investeeringut, mis peab tulevikus kasu hakkama tooma? Näiteks tehase ehitamiseks on ju samuti algul vaja raha välja käia, alles aastate pärast kulud õigustavad end ning edaspidi hakkab juba kasu tooma. Kas ei sarnanegi praegune Brüsseli rahanduspoliitika just sellise investeeringuga?

Alinake, alinake@hotmail.com, 06.08.2003 08:36
Kas Te ei karda seda, et peale liitumist EL -ga töötute hulk kasvab.?

ES: Vaadates kuidas näiteks ELi üks tuumikriike — Saksamaa — oma töötuse probleemiga maadleb, ma ei imestaks.

küsimus, 06.08.2003 09:48
Eesti on kogu oma isseisvusaja liikunud kindlalt EL suunas. Nüüd aga, paar kuud enne referendumit, ei oma teie ainsana, meie juhtpoliitikutest isiklikku arvamust selles ülitähtsas küsimuses, miks??? Palun ainult vastata mitte populistlikult nagu teil kombeks vaid otse. Oleme kuulnud teilt vastust et kovent pole veel otsustanud….. Tuletaks teile meelde et EL liit on nii suur organisatsioon et muudatusi üleöö seal ei toimu ja eriti selliseid, et väiksel Eestil enam ei kõlba ega sobi……

ES: Kinnitan Teile, et mul on isiklik arvamus, kuid miks Te arvate nii, et kõigi eestlaste suhtes kehtib referendumil saladuse printsiip aga Savisaare otsus peab olema kõigile teada.

onu Juhan, 06.08.2003 10:25
küsin: milliseks muutub Eesti ühiskond pärast EU-ga liitumist, kui suur on kihistumine erinevate põlvkondade ja üldse inimeste vahel? (lühidalt)

ES: Lühidalt öeldes, see on pikem jutt.

madismeerike, 06.08.2003 10:41
kui eesti astub EL-i siis enamus “seadusi” on mingil määral EL poolt ette kirjutatud, mis omakorda muudab suhteliselt mõttetuks paljude parteide süsteemi. Parteid ei suuda lihtsalt erineda ükseteisest nii palju. Kas see on tõsi ning kui reaalseks sellist arengut peate?

ES: Olen nõus, et senine läänelik parteisüsteem on kriisis, kuid sellel pole otsest pistmist Euroopa Liidu temaatikaga.

asd, kasiino@hotmail.com, 06.08.2003 12:52
1. Kuidas hindate EL’st loobumisega kaasnevaid tagajärgi Eesti majandusele? Võimalusel põhjendage.

ES: Liiga vara lööte Eesti majandusele hingekella. Hiljem võib selguda, et tegite seda asjatult.

2. Mina isiklikult ei näe alternatiivi Euroopa Liidule. Kas teie näete?

ES: Millal Te lakkasite seda alternatiivi nägemast? EL tuli ju Eesti ellu 90-ndate keskel. Mida Te enne seda nägite?

3. Mida arvate liitumisest NATO’ga ja miks?

ES: Pean liitumist väga tähtsaks, sest see lähendab meid ka sellise suurvõimuga nagu Ameerika Ühendriigid. See peaks Teid õpetama ka alternatiive nägema.

4. Kuidas mõjub EL’st väljajäämine eesti julgeolekule?

ES: Julgeolekuküsimused seon ma eeskätt NATO, mitte ELiga.

e4, elina.tamm@mail.ee, 06.08.2003 14:13 Kas Eesti koostöö Venemaaga paraneb või halveneb, juhul kui me astume EL

ES: Paraneb.

mario, 06.08.2003 15:23
mida tuleks Teie arvates kõige rohkem karta kui eesti on liitunud EU-ga?Ja miks?

ES: Karta tuleks eelkõige Euroopa tagahoovi staatust.

Lemmo, 06.08.2003 15:52
tere! Lp.Savisaar, kas te pooldate Allan Martinsoni väidet, et “referendumi EI tähendab nõrgestatud Eestit, kes ei suuda ennast kaitsta ja kelle majanduslik võimsus pole piisav sellise kalli hobi nagu omariiklus jaoks.”

tänan!

ES: Omariiklus pole hobi vaid Eesti rahva põhiseadusse raiutud missioon. Meie majanduspotentsiaali oleme seni kõige rohkem ise nõrgestanud tasakaalustamata poliitikaga.

onu Valdur, 07.08.2003 09:08
Eestit ähvardatakse EL’st väljajäämise korral blokaadiga… üldiselt on teada, et blokaad on kahepidine, st: Kas Euroopa Liit saab olema suletud süsteem nagu Nõukode Liit? Kui väidate vastupidist, siis kas blokaad Eesti suhtes on lausvale, mida rahvale ette söödetakse?

ES: See on meie oma mõningate poliitikute hirmujutt, millega nad püüavad rahvast Jah poolt hääletama panna. Euroopa Liidu poolt pole mingit blokaadi karta, sest Brüsselis on juba välja töötatud “laiendatud Euroopa” kontseptsioon, mille kohaselt mitte-liitunud Eesti oleks majandussuhtluses eelistatud positsioonil.

Tasuja, 07.08.2003 09:31
Minu küsimus puudutab kurikuulsat Eesti Omandireformi. Tõenäoliselt ei suudeta Omandireformi Euroopa Liiduga liikumise ajaks Eestis lõpetada. (kohtuvaidlused Omandireformi käigus aset leidnud seaduserikkumiste üle jätkuvad ilmselt veel pikki aastaid). Kas on reaalne, et Eesti liitumisel võetakse Euroopa Liitu kaasa ka kogu Omandireform ja suunatakse kõik sellekohased nõuded (sealhulgas näiteks Hitleri kutsel, Riikidevaheliste lepingute alusel Vaterlandi ümberasunud Baltisakslaste nõuded) Brüsselisse või Strasbourgi. Oleks ju huvitav, kuidas näit. Prantsuse , Taani, Poola ja teised okupeeritud rahvad maksaksid kinni Saksa Reichi vanu veksleid. Ja võib-olla oleks huvitav teada saada mida arvab Euroopa avalik arvamus ning kohtuvõim kogu meie Omandireformist, sundüürnike olukorrast, ning asjaolust, et 1941.a. “põgenetti” natslikule Saksaamle. Lühidalt, mida arvab Edgar Savisaar Eesti Omandireformist Euroopa Liiduga liitunud eesti Vabariigi tingimustes?

ES: Kui me oleksime olnud 90-ndate algul Euroopa Liidus, poleks meil kahtlemata sellist omandireformi toimunud.

Tööline, 07.08.2003 09:41
Milline saab olema töövaidluste lahendamise kord ja Eesti töövõtjate võimalus ennast kaitsta töövõtjate omavoli ja seadusetuse eest Euroopa Liidus? Milline saab olema Ametiühingute roll.Kuuldavasti on Euroopa Liiduga liitumise järel, olukorras kus Soome ettevõtted lähevad järjest välismaiste omanike kätte järjest vähenenud ka Soome Ametiühingute tähtsus ja võime oma liikmeid kaitsta.

ES: Ma ei tunne Soome ametiühingute olukorda kommenteerimiseks piisavalt, kuid Eesti ametiühingud on minu arvates praegu küll seisus, kus nende olukord saab ainult paraneda.

Jaan, 07.08.2003 10:22
Hr. Edgar Savisaar. Kas peate õigeks Eesti põhiseaduse muudatuse plaani, kus kirjutatakse põhiseadusesse sisse ühe liiduga, Euroopa Liiduga, ühinemise luba?

ES: Hilja on selle üle vaielda, küsimus on juba antud rahva otsustada.

Tarmo Tamm, 07.08.2003 10:32
Kas nõustuksite juhtima Eesti eurovastaste kampaaniat ja sellega ühtlasi garanteerima, et kõik nende väited ja esitatud faktid on õiged?

ES: Eesti eurovastastel on niigi juhte rohkem kui tarvis.

Peeter, 07.08.2003 17:12
Kas ka teie lapsed jagavad teie seisukohta, hääletades EI EL’ile?

ES: Minu nooremad lapsed ei saa kahjuks üldse hääletada. Pean aga tunnistama, et mul on neilt sama raske nende euroseisukohta kätte saada kui Teil minult.

Andrei, 07.08.2003 17:23
Mida arvate surmanuhtluse kaotamisest Eestis kui kuritegudest mustavas riigis?

ES: Kongressil kasutati selle kohta kujukat võrdlust: surmanuhtlusega on nagu ELi astumise otsusega — seda ei saa enam tagasi võtta. Seepärast tuli surmanuhtlusele ei ütelda.

Tiiger, 07.08.2003 18:15
Millisena näete EL’i 20 a pärast ?

ES: Liiga lühike on aeg, et nii pikkasid prognoose üles ehitada.

jaak, 07.08.2003 21:11
Kui poolthääli tuleb üle 90%, siis kas te peate seda tulemust rahva arvamuseks või võimulolijate poolseks ajupesuks?

ES: Poolthääli ei tule nii palju.

Lin, 08.08.2003 11:12
Millest on teie arvates tingitud, et viimase uuringu andmeil on E.Liitumise vastaseid kõige rohkem alla 35aastaste vanusegrupis — ehk nende seas, kes peaksid seal kõige kauem elama?

ES: Noored on alati olnud kõige kriitilisemad. Mäletan Stokholmis päev enne referendumit toimunud euroeitajate meeleavaldust. Põhiliselt olid seal noored, isegi teismelised.

Ando, 08.08.2003 13:40


Lugupeetud hr. Savisaar

Kas Teie arvates peaks Eesti esindajad kirjutama alla Euroopa Majanduspiirkonnaga liitumise lepingule. Teisisõnu, kas Eesti peaks hakkama kuuluma Euroopa majanduspiirkonda ja käituma vastavalt seal kehtivale korrale. Tänan vastuse eest ette.

ES: See küsimus pole praegu aktuaalne.

Albert, 08.08.2003 16:44
Kas oskate tuua mõne elulise näite majandusest, mis tõestaks, et EL-ist välja jäämine on kasulik?

ES: Oskan majandusest tuua elulisi näiteid ka selle kohta, et ELi kuulumine on kasulik.

Maasha, 08.08.2003 16:46
Millisena näete rahvusvähemuste olukorda EL-iga mitteliitunud Eestis. Kas vähemused võidavad või kaotavad EL-iga liitumisest?

ES: Kui jutt on vene vähemusest, siis üldiselt usutakse, et ELi kuulumine aitab nende probleeme lahendada. Teiste vähemuste küsimus pole aktuaalne.

Mr Oizoo, 10.08.2003 11:51
Kuidas suhtute sellesse, et parteikaaslased hääletasid maha Teie niinimetatud südametunnistuse eelnõu ning otsustasid EL-ilie ei öelda? Kas see tähendab seda, et iga Keskerakondlane peab parteisõdurina hääletama EL vastu?

ES: Ühtegi eelnõu kongressil maha ei hääletatud. Ka südametunnistuse eelnõul oli küllalt palju poolehoidjaid. Ja ma loodan, et südametunnistuse järgi hääletavad 14. septembril nii need, kes ütlevad Jah kui ka need, kes ütlevad Ei. See käib ka iga keskerakondlase kohta.

Mihkel Moosivaras, 11.08.2003 10:25
Tere Edgar! Kas ja kuidas mõjutab nädalavahetuse Keskerakonna otsus Teie arvates Eestis hääletustulemusi? Kas see muutis ka Teie enda suhtumist?

ES: Oleksin variser kui teeksin näo, et see avaldus mulle midagi ei tähenda. Ei saa nii olla, et ühed kongressi hääletused (näiteks esimehe ja juhatuse valimine) loevad ja teised justkui ei loe.

Minni, 11.08.2003 10:26
Millist rolli näete endale Eesti vabariigis (või Euroopas?) juhul, kui Eesti astub Euroopa Liitu?

ES: Eesti huvide eest tuleb seista ka Euroopa Liidus enamgi kui seni.

tädi Juuli, 11.08.2003 10:29
Kas Eesti iseseisvus, laulev revolutsioon ning vabadusvõitlus on müüdavad nähtused? Sel juhul kes otsustab/otsustas, millise hinnaga müüa?

ES: Ei ole müüdavad. Ega ka mitte ostetavad.

Mõmmi, 11.08.2003 11:19
Kas suudate jätkata koostööd nende Keskerakonna liikmetega, kes hääletasid kongressil Euroliitu pooldava resolutsiooni poolt? Pean silmas eelkõige Sven Mikserit, kelle arvates pole Keskerakonnal südametunnistust.

ES: Olge Mikseri suhtes sallivamad. Mulle meeldib see nooruslik õhin, millele ongi omane must-valge maailmapilt, armastab — ei armasta.

Kaarel, 11.08.2003 11:22
Teada on Teie mõne aasta tagune eriti hea läbisaamine Peeter Kreitzbergiga. Teil taludki ühes kandis. Kunagi tutvustasite Hundisilmal Kreitzbergi ajakirjanikele, kui kohalikku kalamees Peetrit. Millest sai alguse teie vaheline võõrandumine? Kreitzbergi väitel pole ta Teiega kuude vältel suhelnud.

ES: Peeter natuke liialdab. Mäletan, kuidas ta jaanipäevapeol Hundisilmal Viljaga tantsu keerutas ja laulu lõi. Minu jaoks on ta endiselt kalamees Peeter, kellega me sugugi pole võõrandunud.

Kalmer, 11.08.2003 11:22
Kas Teie juhitav erakond hakkab lähinädalatel ka oma äsjasele “EI” otsusele ka aktiivselt propagandata tegema?

ES: Ma pole kunagi uskunud propaganda võlujõudu. Usun oma peaga mõtlemisse ja soovitan seda teistelegi.

Selle uudise väljaandmist toetab Euroopa Liit. Uudises kirjutatu ei ole Euroopa Liidu ametlik seisukoht, uudise sisu eest vastutab ainuisikuliselt Delfi.