Interpoli rahvusvahelisi tagaotsimiskuulutusi, nn “punaseid kuulutusi”, hakatakse nüüdsest avaldama ka inimeste kohta, keda süüdistatakse terroriorganisatsioonidesse kuulumises, ütles organisatsiooni peasekretär Ronald Noble.

Varem pidi terrorirühmituse liikmeks peetava isiku vastu olema ka kriminaalsüüdistusi, et tema kohta “punast kuulutust” avaldada. Uuendus tuleneb uuest tõlgendusest Interpoli põhikirjale, mis seni on keelanud organisatsiooni sekkumast poliitilise, sõjalise, usulise või rassilise taustaga juhtumitesse.

“Selleks, et tõhusalt terrorismi vastu võidelda, peavad riigid saama terroriorganisatsioonide liikmeid rahvusvaheliselt taga otsida juba enne, kui nad terroritegusid toime panevad,” ütles Noble New Yorgi politsei peakorteris toimunud konverentsil.

“Punaste kuulutuste avaldamisega terroriorganisatsiooni kuulumise eest annab Interpol oma liikmesmaadele tähtsa lisatööriista,” selgitas ta.

Selleks, et inimesi terrorirühmituste liikmeiks pidada, on vaja kindlaid tõendeid ning iga juhtumit käsitletakse eraldi, kõlas Interpoli teadaanne.

Interpoli muudatus peegeldab asjaolu, et aina suurem hulk riike on terrorirühmitustesse kuulumise kriminaalkuriteoks tunnistanud, nentis politseiorganisatsioon.