Inteli ja Microsofti jaoks on tähtis, et lapsed kasutaksid varasest east peale Windows operatsioonisüsteemi ja Inteli protsessoriga arvutit. Linuxit ja AMD protsessoreid tuleb tõrjuda kõigi vahenditega. Hea oleks ka, kui selliste arvutite massiline müük tooks sisse kena kasumi. Sestap ei saa ka hinda väga alla lasta.

Nüüd siis üksikasjad. Inteli Classmate PC on väike, õpilastele mõeldud sülearvuti, mille korpus on kaetud sinise nahaga. Kaal on alla 1kg. Arvutis on 7-tolline 800x480 ekraan. Protsessor on Inteli 900MHz Celeron M, mälu 256MB, integreeritud videoga Inteli GM915 tugikiibistik, Microsoft Windows XP Embedded Version 2002 operatsioonisüsteem. Kõvaketta asemel on 1GB välkmälu, mis töötab läbi USB-liidese nagu ka Realtek’i WiFi adapter. Arvutis on kiire Ethernet liides, kaks USB-porti ja üsna kvaliteetsed kõlarid. Hind on 250-400 dollarit, seega tunduvalt kallim kui OLPC. Intel on alustanud arvuti tarneid ja plaanib neid turustada 25 arengumaas. Arvutid on osa Intel World Ahead Program’ist, millele on eraldatud miljard dollarit.

Viimased andmed OLPC arvuti kohta on järgmised: 7,5-tolline 1200x900 ekraan, protsessor 433MHz AMD Geode LS-500, 256MB mälu, 1GB välkmälu, WiFi 802.11b/g, veebikaamera, 3 USB porti ja SD-kaartide pesa. Operatsioonisüsteem on kohandatud, SugarUI kasutajaliidesega Red Hat Linux (vt neljas viide). Vajaduse korral saab akut laadida käsitsi. Kogu tarkvara ja kõik draiverid põhinevad avatud lähtekoodil. Hind on umbes 150 dollarit, mis peaks edaspidi langema 100 dollarini. Arengumaade õpilastele antakse need arvutid riigi poolt tasuta. Käesoleval aastal loodetakse neid toota 7 miljonit.

OLPC arvutis on märksa rohkem uuenduslikke lahendusi (ekraan, aku käsitsi laadimise võimalus, avatud lähtekoodil põhinev tarkvara jm). Classmate PC on lihtsalt piiratud võimalustega sülearvuti, mille hind, kui see tõesti peaks 400 dollarile lähenema, on piiratud võimaluste kohta liiga kõrge. 400 dollari eest võiks välkmälu küll vähemalt 4-8GB olla.