“Oleme sügavalt pettunud, et valitsus on keeldunud meie varasematele nõudmistele vastamast ning avaldamast informatsiooni, mis kinnitaks Ameerika avalikkusele, et seda otsustavat juurdlust teostatakse vastavalt põhilisele õiguskaitsele, mida meie seadused ette näevad,” ütles Gregory Nojeim, üks 21-liikmelise Ameerika Kodanikuõiguste Liidu juhte.

USA-d tabanud terrorirünnakutest saadik on vahistatud ligi tuhat inimest. Õigusrühmituste väitel on neil raskusi kinnipeetute kohta info hankimisega.

“Meil on väga raske teada saada, kus neid inimesi hoitakse ja kuidas neid koheldakse,” ütles Allyson Collins, rühmituse Human Rights Watch teadur Washingtonist.

Ühendus taotleb, et USA kohtuministeerium avaldaks kõigi vahistatute nimed ja nende vastu esitatud süüdistused. Samuti soovib rühmitus teada vahialuste advokaatide nimesid ja seda, millised kohtud nende kohtuasju arutavad.

Terrorirünnakutega seoses vahistatud 55-aastane Pakistanist pärit mees suri läinud teisipäeval New Jersey haiglas. Võimude sõnul oli surmapõhjuseks südamerike. Human Rights Watch aga taotleb põhjalikku juurdlust surmapõhjuse selgitamiseks.

USA ametiisikud said läinud reedel jõustunud uue terrorivastase seadusega senisest laiemad volitused. Õigusrühmitused muretsevad, et laiendatud volitused riivavad kodanikuõigusi.