Briti välisministri Jack Straw teatas oma avalduses, et “vange tuleb olenemata tehnilisest staatusest kohelda inimlikult ning kooskõlas rahvusvahelise tavaõigusega”.

Straw lisas oma avalduses, et andis Guantanamos viibivatele Briti esindajatele käsu uurida, mis asjaoludel kõnealused fotod tehti.

Piltidel on näha punastes kostüümides vangid, kelle silmad ja kõrvad on kinni seotud, põlvitamas käe- ja jalaraudades okastraattõkete taga.

“Käsist-jalust aheldatuina põlvitavad nad alandlikult. Kas nii kaitsevadki Bush ja Blair meie tsivilisatsiooni?” kirjutas konservatiivne Mail on Sunday.

Valitseva Tööpartei parlamendisaadik Tony Lloyd sõnas BBC televisioonile, et vangide kohtlemine “näib olevat allpool oodatud taset”.

Muret väljendas ka liberaaldemokraatide välisnõunik Menzies Campbell, kelle sõnul vangide taoline kohtlemine veab alla kogu terrorivastase võitluse usaldatavuse.

Inimõiguslased olid juba varem avaldanud pahameelt, et vangistatud Talibani ja al Qaeda võitlejad toodi kinniseotuina Kuubal asuvasse USA baasi transpordilennukiga ning paigutatakse seal ilmastiku eest kaitsmata puuridesse.

Baasi on saadetud Punase Risti delegatsioon, mis tutvub kinnipeetavate eluga ning vestleb nendega. Delegatsiooni järeldusi avalikkusele teatavaks ei tehta.

Nii Punane Rist kui ÜRO on ka teatanud, et käsitavad vange sõjavangidena, kuigi USA on seda eitanud ning loobunud seetõttu ka Genfi konventsiooni kohaldamisest kinninabitud võitlejate suhtes.

Ka kardavad ameeriklased, et vangid üritavad neid rünnata või hoopis ennast tappa.