Varem on Inglismaa ja Portugal mänginud omavahel 21 korda — inglased on võitnud neist 9 ja Portugal 3 mängu, 9 korda on kohtumine jäänud viiki. MM-finaalturniiridel on varem mängitud omavahel kaks korda — 1966. aastal võitis Inglismaa poolfinaalis 2:1, kakskümmend aastat hiljem võitis alagrupiturniiril Portugal 1:0. Viimati olid meeskonnad vastamisi kaks suve tagasi EM-il veerandfinaalis, kus 2:2 lõppenud mängu järel võitis penaltiseeria koduväljakul mänginud Portugal.

Portugal pääses MM-il veerandfinaali alles teist korda. Nende edukaim MM oli 1966. aastal, mil lõpetati kolmanda kohaga. Samal MM-il võitis maailmameistritiitli Inglismaa. Inglased on väga tihti komistanud finaalturniiride play-off`is just tulevaste maailmameistrite otsa — näiteks 2002. aastal kaotati ¼-finaalis Brasiiliale, 1990. aastal poolfinaalis Saksamaale ja 1986. aastal ¼-finaalis Argentinale.

Portugal püsib kaotuseta 16 mängu, viimati kaotati 2004. aasta EM-i finaalis Kreekale. Inglismaa pole kaotanud 10 mängu ja seda alates 2005. aasta septembrist.

Inglastel on varasemast üks kollane hoiatuskaart Paul Robinson`il, Jamie Carragher`il ja John Terry`l. Portugali poolel said eelmises mängus kollase Petit, Maniche, Nuno Valente, Ricardo ja Luis Figo. Punase kaardi tõttu ei saa laupäeval mängida portugaallased Costinha ja Deco.

Portugali juhendaja Luiz Felipe Scolari on võitnud kõik senised 11 MM-mängu, mil ta on peatreenerina ametis olnud — neist 7 eelmisel finaalturniiril Brasiiliaga. Scolari, kes üritab saada esimeseks treeneriks, kes viinud kaks erinevat rahvuskoondist maailmameistriks, alistas neli suve tagasi Brasiilia juhendajana veerandfinaalis Inglismaa.

Meeskondade eeldatavad algkoosseisud: (BBC andmetel)
Inglismaa: Robinson, Neville, Ferdinand, Terry, A Cole, Beckham, Lampard, Hargreaves, Gerrard, J Cole, Rooney.

Portugal: Ricardo, Miguel, Carvalho, Meira, Valente, Petit, Maniche, Sabrosa, Figo, Ronaldo, Pauleta.

Inglismaa-Portugal veerandfinaal algab laupäeval, 1. juulil kell 18:00 Gelsenkirchenis.