Leidsin vaid ühe tegu tauniva kommentaari. See oli riigikogulaselt Mailis Repsilt: “Igasugune vägivalda õhutav väljaütlemine on ohtlik ühiskonnale, veel enam, kui seda teeb minister…” Kesknädalas.

Laari sõnu „Eesti riigi ründajad lastakse maha ja seda garanteerin ma ka edaspidiseks“ ei kommenteerinud isegi president enne laupäevast teledebatti, kus saatejuhid ta sisuliselt kommenteerima sundisid. Rääkimata ministri tagasiastumise nõudmisest.

Mis on meie riigis lahti? Miks ei ole nõutud Mart Laari tagasiastumist? See, et kõik vaikivad, on ohtlik meie demokraatliku ning avatud ühiskonna arengule.

Alles kuu aega tagasi kirjutas Priit Hõbemägi saladuseloorist seoses jalgratturite looga: ”Mida aeg edasi, seda hämmastavam on meedias leviv seisukoht, et tõde pantvangide loo kohta ei saa avalikkus võib-olla kunagi teada.” Aasta tagasi kuulsime laeva Arctic Sea kaaperdamisest ja selle seosest Eerik-Niiles Krossiga, aga avalikkus ei saa teada, kuidas see rahvusvaheline intsident mõjub Eesti julgeolekut (ajal, mil sissetungija tegutses kaitseministeeriumis, oli Mart Laar Toomkirikus Eerik-Niiles Krossi laulatusel!).

Miks ei sunnita meie juhtivaid tegelasi vastutama nende riskantse käitumise eest, riigikassast raha riisumise eest, oma ametiasjade ebakompetentse ajamise eest ja ka selle eest, et nad ähvardavad kodanike elu? Tagajärjeks on kasvav korruptsioon, moraali langus ja ühiskonna laostumine.

Näiteid selleks jätkub: valitsuse toetusel ilmuvas väljaandes Diplomaatia nr. 91 avaldati kaitseminister (nüüdseks haridusminister) Jaak Aaviksoo artikkel, milles ta õigustab petmist ja valetamist enesekaitse ja ellujäämise nimel; samal ajal tabas avalikkust rahvuslik tragöödia seoses mitmekordse olümpiavõitja Andrus Veerpalu väidetava dopingu kasutamisega, mida püüdis Eesti suusaliit lahendada Aaviksoo doktriini kohaselt.

EÜS on olnud riigi taasiseseisvumise ajast üks taladest võimustruktuuris. Seltsi kuuluvad Toomas Hendrik Ilves, Mart Laar, Eerik-Niiles Kross, vennad Tarandid jne, mis praktiliselt tähendab seda, et nemad ja nende liitlased teevad otsuseid enda huvides ja manipuleerivad riigi poliitist süsteemi. Võimustruktuur väldib ligipääsu teistele ning seetõttu ei ole võimalik rääkida demokraatlikust Eesti riigist.

Ei ole ka võimalik välja töötada ühist Eesti arengu programmi, sest see segaks huvigruppide ärihuvisi. Seetõttu polnud ka bona fide presidendikandidaatide väitlust. Nii Toomas Hendrik Ilves kui ka Andres Tarand on EÜS-i liikmed ning nende naised kuuluvad samasse korporatsiooni, Filiae Patriaesse. Kuigi mujal maailmas on 19. sajandist pärit üliõpilaste seltsid-korporatsioonid enam-vähem välja surnud, on nad Eestis veel aktiivsed ja tegevuse hulka kuulub ka korporatiivne lojaalsus.

Kui kaua meie riik veel asub 19. sajandi ruumis?

Autor on politoloog.