“See on suur edusamm. Nad hõivasid kolme kilomeetri pikkuse piirkonna,” selgitas armee esindaja major Bryan Hilferty ajakirjanikele Bagrami baasis pärast “Vaalaks” kutsutud seljandiku vallutamist. “Sinna on jäänud alla saja talibi ja al Qaeda võitleja.”

Pakistani piiri äärse Paktia provintsi pealinnast Gardezist umbes 32 kilomeetrit ida pool asuvas Shahi Koti piirkonnas on siiski veel tegemist ja ka mujal Afganistanis pole sõda läbi, sest paiguti leidub ikka veel mässuliste rühmi, ütles major Hilferty.

“Enamus orust on meie kontrolli all. Ma ei väida, et meie väed oleksid iga tolli maad läbi otsinud,” seletas Hilferty.

“Võitlus jätkub. Sõda Afganistanis pole läbi, kuid see operatsioon on lõppemas. Ma ei saa rääkida tulevastest operatsioonidest. Loodan, et see oli viimane lahing, aga ma ei tee veel (kojusõidu) plaane,” ütles ta.

Ühendriikide sõdurid asuvad nüüd sisside mahajäetud mägikoopaid läbi otsima, ütlesid USA armee esindajad Washingtonis.

Kaksteist päeva kestnud operatsioonis hukkus kaheksa USA sõjaväelast, vangi võeti alla 20 arvatava mässulise.

“Meie ülesandeks on al Qaeda võitlejad tappa või vangistada. Nad võivad alla anda, siiani aga on nad otsustanud pigem surra,” ütles Hilferty.

Afgaani kindral Abdullah Joyenda teatas teisipäeval, et USA ja afgaani väed on sissid Shahi Koti orust Pakistani poole põgenema löönud.

Hilferty sõnul pole seni märgata suuremat põgenemist Pakistani poole. “Kui suured inimhulgad koobastest põgenevad, tervitavad neid meie AC-130 lennukid,” ütles ta.