Kaardilugeja tarkvara (Windowsi keskkonna jaoks) on ML arvutite kõvakettale kirjutatud. Kaardilugeja asendab tänaseks juba aegunud flopiseadet, mille jaoks on arvutikorpuste esipaneelil ammustest aegadest koht olemas. Kaardilugeja võimaldab lugeda/kirjutada paljudes seadmetes (digifotokaamera, MP3-pleierid, muusikat mängivad mobiiltelefonid jm) kasutatavaid mälukaarte.

ID-kaarte on Eestis väljastatud ligi 800000. Seni kasutatakse neid enamasti vaid isikuttõendava dokumendina ja ka bussipileti asendajana. Kui arvuti on juba ostes varustatud ID-kaardi lugeja ja vajaliku tarkvaraga, siis jääb lisaseadme hankimise vaev ära. Iseenesestmõistetavaks muutub ID-kaardi kasutamine internetipanka sisenemisel. See on teadagi palju turvalisem kui paroolide klaviatuurilt tippimine. Ja internetipanka kasutab ju enamik Internetti lülitatud arvuti omanikke. Usutavasti kasvab sellega ka järgmistel e-valimistel arvuti kaudu hääletajate arv. Kaardilugeja CR-900 võib paigaldada ka varem ostetud arvutile. Neid on saada nii musta kui valge esipaneeliga. Hind on 300kr.

Loodetavasti suudavad nn koolilinuxi koostajad ja ML Arvutid teha koostööd, et koolilinux (mis sisaldab ID-kaardi lugeja tuge) just seda tüüpi kaardilugejaga hakkama saaks.

Meie poelettidele on ilmunud ka kenad Fujitsu Siemensi SCALEO lauaarvutid, millel samuti on flopiseadme asemel kaardilugeja. Kuna see ID-kaarte ei loe, saavad meie arvutitootjad konkurentsivõitluses kasuliku lisatrumbi. 10999 kr maksvas SCALEO Pa A64 340-10 arvutis on AMD Athlon 64 3400+ protsessor, 1024MB mälu, 200GB kõvaketas, ATI X550HM videokaart, DVD-kirjutaja, eesti paigutusega klaviatuur, Windows XP HE ja palju lisatarkvara. Hind peaks Eestis toodetud arvutitega võrreldes olema täiesti konkurentsivõimeline. Konkurentsist võidab aga ostja.

Nüüd on aga aeg lõpetada konkurentsi ja ostujuttudega. Soovin kõigile lugejaile rahulikke jõulupühi.