Adrenaliini haisu on tunda taevani. Pinge on langemas. Õhus on eestlaste võidurõõmu. EstCoy patrull on äsja saanud peavõidu — tabatud on kaks arvatavat Talibani liiget, kirjutab Helsingin Sanomat.

Keskpäevane päike kõrvetab Helmandis. Habemesse kasvanud mehed on kuivanud jõesängis vait. Neil on side silmil ja käed selja taha seotud.

Pasi soomukite ja Briti Viking amfiibautode kolonn läks Wahidi baasist liikvele kell 7 hommikul. Sõdurid täitsid Afganistani rahvusvaheliste julgeolekujõudude ISAF põhiülesannet: stabiilsuse ja julgeoleku tagamist nende valvataval territooriumil.

Hommikune tegevuskava on Helmandile tüüpiline. Kui kell läheneb kümnele, on sapöör Margus juba leidnud ühe teeäärse pommi ja selle rahulikult kahjutuks teinud.

Kolonn liigub mööda jõesängi aeglaselt. Vikingite 5,9-liitrised diiselmootorid mürisevad enamasti tühikäigul.

Vikingid paistavad moonipõldude taustal tigudena, millel on vaid üks tunnal — 12,7-millimeetrine Browningu kuulipilduja.

Kell 9.55 ärkavad teod ellu. Taliban. Kõlab laskudeseeria ja tagumise Pasi juures kobrutab maapind.

„Fucking hell!” ragiseb Briti Vikingi juhi vanduv hääl kõrvaklappides.

Kuulipildurite pead pöörlevad: kus on vaenlane. Kui laskude suuna kohta üksmeelele jõutakse, pööratakse sõidukite ninad jõesängi läänepoolse perve poole.

Algab intensiivne tulevahetus. 1. kuningliku soomusrügemendi seersant Richard Jacques saadab Vikingi tornist lühikesi kuulipildujavalanguid.

Kolme minutiga on kõik läbi. Taliibid kaovad sama kiiresti, kui välja ilmusid.

Kell 10.35 läheb eestlaste jalgsipatrull koos Afganistani sõduritega teele. Kell 11.25 tabab kõrv taas Helmandi tavapärast loodushäält — plahvatust.

Õnneks on see kontrollitud plahvatus. Künka taga teevad eestlased kahjutuks korraga kaks 30-kilogrammist teeäärset pommi. Need olid tehtud ammooniumnitraadist.

Eestlased on tabanud kullasoont. Patrulli liikudes mööda jõesängi äärt, märkas üks sõduritest moonipõllul süütenööri, mis viis tüüpilisse Helmandi savimajja.

Maja kõrval hiilib mees kahtlaselt minema. Eesti ja Afganistani sõdurid viipavad meest enda juurde, kuid see hakkab joostes põgenema. Eestlased jooksevad järele. Mees vahistatakse ja seejärel ka teine.

Mehed tabati teolt. Nad olid teeäärse pommi kõrval, kohalikud elanikud andsid tunnistusi ning meeste oma jutt on täis vasturääkivusi.

Kahtlusalused üritavad kiiresti ennast puhtaks rääkida, kuid kukuvad täielikult läbi. Nad on sissekukkumisest selgelt üllatunud ja luiskelugusid pole varem valmis mõeldud.

Kell on 12.20 ja rohelistes riietes mees istub sõdurite valve all Pasi põrandal. Sandaalid nühivad põrandat, kui sõiduk liigub eestlaste baasi Wahidi suunas. Sinistes riietes tüüp on teises Pasis.

Vahistatud mehed on juriidilises mõttes kuriteo kahtlusalused, mitte sõjavangid. Eesti ohvitserid on kindlad, et mehed on lüli teeäärsete pommide tootmisahelas. Nad antakse üle Afganistani kohtusüsteemile.