Praegu on Eestis Hinnavaatluse andmeil müügil kaks DVD-kirjutajat: HP dvd100i (hind 12150-13110 kr) ja Pioneeri DVR-103 (13910-14505 kr). Mõlemad on arvutisse monteeritavad IDE-seadmed, mis mõõtmetelt ja välimuselt ei erine CD-kirjutajatest. Nad võimaldavad teha kõiki CD-kirjutajate operatsioone ja kirjutavad lisaks ka DVD-plaate. Tegemist on erinevaid DVD plaaditüüpe kasutavate seadmetega. Pioneeri seadmel saab kasutada ühekordselt kirjutatavaid DVD-R plaate ja korduvkirjutatavaid DVD-RW plaate. HP seadmel saab kirjutada ainult korduvkirjutatavaid DVD+RW plaate.

DVD-RW ja DVD+RW on erinevad plaadivormingud, mida toetavad omavahel konkureerivad firmade grupid, kes kuidagi kokkuleppele ei jõua. Seetõttu ei saa ühele seadmele sobivaid plaate teisel seadmel kirjutada. Mõlemat tüüpi plaate lugevat väidetavalt enamik arvutite DVD-seadmeid ja DVD-pleiereid.

Pioneeri DVD-RW seadet kasutatakse nt Apple’i arvutites. HP ja Sony on välja lasknud oma DVD+RW seadmed. Nende jaoks ühekordselt kirjutatavaid DVD+R plaate veel ei ole. DVD+RW plaat maksab USAs 16 dollarit, meil 320 kr.

Sain katsetamiseks HP Vectra arvuti, milles oli 800MHz Pentium III protsessor, 128MB muutmälu ja HP dvd100i seade. Operatsioonisüsteemiks oli Windows  2000.

HP dvd100i on meeldivalt vaikne. Mälupuhver on 2MB, kasutatakse puffer underrun prevention tehnoloogiat. CD kiirused on 12x10x32x, DVD kiirused 2,4x8x. Seade loeb CD-plaate, CD-R ja CD-RW ning DVD- ja DVD+RW plaate.

DVD-filmide mängimiseks on kaasas PowerDVD pleier. DVD+RW plaatide kirjutamiseks on kaasas järgmised programmid: HP DLA (pakettkirjutamine), HP RecordNow (failide kirjutamiseks ja plaatide kopeerimiseks), HP MyDVD (videoplaatide kirjutamiseks koduvideotest), HP Simple Backup (kõvaketta failide varukoopiate jaoks). Need töötavad Windows 2000/Me/98 keskkonnas. Windows XP sobivuse kohta andmeid ei leidnud.

4,7GB plaadile mahub umbes 7 CD-plaadi jagu faile, nt ligi 1000 MP3-faili. Mida plaadile kirjutada, peab igaüks muidugi ise otsustama. Enamasti reklaamitakse DVD-plaate, kui koduvideote või videofilmide salvestamise vahendit. Selleks peab aga arvutil olema lisaks DVD-kirjutajale sobiv riistvara (TV-sisendiga videokaart ja programm TV-saadete või videofilmide salvestamiseks, IEEE 1394 port videokaamera ühendamiseks).

Proovisin mitmesuguseid faile HP RecordNow abil DVD+RW plaadile kirjutada. Kirjutamisel probleeme ei tekkinud. Tarkvara kasutamine on imelihtne. Et plaadile uusi faile lisada, tuleb vanad failid kustutada. Selleks kulub vähem kui 10s. Terve plaadi täiskirjutamiseks kulub umbes tund aega. Selgus, et minu arvuti NEC DV-550A DVD-seade DVD+RW plaate ei loe (see, mitte just väga vana seade pole ka DVD+RW vormingut toetavate seadmete nimekirjas).

Kas DVD-kirjutajatel saab ka DVD-filmide plaate kopeerida? Kopeerimiskaitsega plaate otse kopeerida ei saa. Kui plaadi sisu sobiva programmiga (nt CladDVD 2.0) eelnevalt kõvakettale rippida ja siis sealt DVD-plaadile kirjutada, saab teha DVD-plaadi, mis peaks mängima ka DVD-pleieritel. Filmistuudiotel pole põhjust seda karta, sest tooriku hind on liiga kõrge. Proovisin ametlikult ostetud filmiga Universal Soldier. 3,49GB plaadi rippimiseks kulus 33 min, DVD+RW-le kirjutamiseks 42 min. HP DVD-kirjutajalt sai filmi mängida nii WinDVD 3.0 kui ka PowerDVD pleieritega. Vanemat tüüpi Panasonic DVD A-100 pleier DVD+RW plaati ei lugenud (see pleier pole ka DVD+RW vormingut toetavate seadmete nimekirjas). Seega tuleks enne DVD-kirjutaja ostmist kontrollida selle ühilduvust muu olemasoleva riistvaraga.

Hetkel on nii DVD-kirjutajad kui ka toorikplaadid veel liiga kallid. Ühekordselt kirjutatavaid DVD+R plaate veel ei ole. Prognoositakse, et konkureerivad DVD-R plaadid hakkavad aasta lõpuks USAs maksma 3 dollarit ja DVD-RW plaadid 8-9 dollarit. Hetkel maksavad DVD+RW plaadid 16 dollarit. Eestis on plaadi toorikuid raske saada, müüjad ei tee DVD+RW ja DVD-RW plaatide vahel vahet. Pika otsimise peale pakuti DVD-R plaadi hinnaks 220 kr, mis on ilmselt liiga kallis, sest ühekordselt kirjutatav DVD-plaat peaks korduvkirjutatavast umbes kolm korda odavam olema. Üks firma lubas siiski varsti Ritek Corporationi DVD-R plaate hinnaga 175 kr. Kuni DVD+RW plaatide hinnad ei lange DVD-R tasemele või ei ilmu odavamaid DVD+R plaate, tuleks nähtavasti eelistada DVD-R/RW plaatidega töötavaid DVD-kirjutajaid.