Eile kinnitas Eesti olümpiakomitee täitevkomitee Pekingi mängudele sõitjad. Koondisesse kuulub 39 sportlast, peale selle on kergejõustikuliidul kuni 25. juulini õigus esitada lisa nimekiri, mille tulemusel suureneb olümpiadelegatsioon kindlasti vähemalt viie sportlase võrra.

Teenindava personalina sõidab kaasa 36 inimest ja see arv tõenäoliselt enam ei muutu.

Kergejõustikus kinnitati koondisesse kuus A-normi täitjat, B-normiga on ootelehel Ksenija Balta, Moonika Aava, Kaie Kand, üks odamees ja üks kuulitõukaja. Viimased võimalused A-normi täita või B-normi kinnitada on täna-homme Eesti meistrivõistlustel ja kolmapäeval Rakveres kuldliiga etapil. Kümnevõistlejad Andres Raja ja Kristjan Rahnu alustavad normi ründamist päev hiljem Rakveres.

Pidulikul täitevkomitee otsuse väljakuulutamisel said paljud sportlased kätte oma akrediteeringud, teiste seas kettaheite maailmameister Gerd Kanter.

“Nüüd on kaart käes, sellega peaks olema garanteeritud ka sissepääs riiki,” muigas Kanter, kes soovis pärast võistlust veidi ka Hiinas ringi vaadata. “Kuigi Hiina müüri nägin ära juba 2001. aastal universiaadi ajal,” sõnas ta.

Homme Eesti esivõistlustel ketast heitev olümpialootus võitles paar päeva pärast esmaspäevast Kreeka võistlust kõhuviirusega ja jättis mõned treeningudki vahele, kuid eilseks oli olukord kontrolli all. “Enesetunne ei olnud kõige parem, väike okas jäi hinge, et ei saanud korrapäraselt treenida,” sõnas Kanter, kes alustab võitlust Pekingi kulla nimel 16. augustil. Kettaheite finaal on 19. augustil, selleks päevaks on pileti olümpiastaadionile ostnud umbes 280 Eesti pöidlahoidjat.

Sõudjate eesmärk on medal

Kergejõustiklaste tiimijuht Aivo Normak kinnitas, et nende poolt on kõik tehtud, et ettevalmistus kulgeks viperusteta. “Tean, et sealne Mondo rada on kiire, kuid heiteringide kohta puudub igasugune info,” sõnas Normak, lisades, et teatavasti eelistab Kanter karedat ringi. Kergejõustikuliit jääb rahule juhul, kui Hiinast tuuakse koju medal ja kaks kohta esikaheksas. “Samuti saame mõõta edukust sellega, mitu isiklikku rekordit ning hooaja tippmarki sünnib,” lausus Normak.

Peaaegu kõik Eesti sportlased elavad olümpiakülas, eraldi hotellis on vaid sõudjad Jüri Jaanson ja Tõnu Endrekson ning nende abimehed, treener Tatjana Jaanson ja füsioterapeut Tiit Teniste.

Sõudeliidu peasekretäri Jaan Tultsi hinnagul on kahepaadil kindel eesmärk võita medal. “Jaanson ja Endrekson on sel hooajal vähe võistelnud, selle asemel on nad süstemaatiliselt valmistunud. Kõik vajadused on täidetud, ühtegi tõrjuvat faktorit pole olnud,” sõnas Tults. Neljapaat seevastu ei ole päris arvestatavat märki maha saanud ja seetõttu on nende kohta ka raskem ennustada.

Vaata olümpialasi Delfi olümpialehelt (vasakus tulbas “Eesti olümpialased”)