“Nädal enne jõule esitas Wolfgang Wodarg ENPA-le seagripi kohta motion’i ehk algatuse. Selliseid pooleleheküljelisi algatusi tehakse väga erinevamatel teemadel. Mõned unustatakse kohe, mõnest (neid on vähemus) kasvavad ulatuslikud raportid ja üksikute puhul piirdutakse temaatilise kuulamisega kas mõnes komitees või allkomitees,” kirjutab Herkel oma blogis.

“Pärast jõulude ja aastavahetuse möödumist sai ENPA tervishoiu allkomitee esimehest ja nüüd juba endisest Saksamaa Bundestagi liikmest tõeline meediastaar,” nendib IRLi poliitik.

Herkel tunnistab, et ei oska veel öelda, kas või millises ulatuses Wodargi teravad süüdistused tõele vastavad. “Ta on epidemioloog, ka endine Bundestagi tervishoiukomitee esimees. Seega pole ta meditsiiniteemadel just teisejärguline poliitik.”

“Kas juhuse tõttu või mitte, aga Wodargi ajastus on hiilgav,” leiab riigikogulane. “Just praegu on inimestel ja ka valitsustel tekkinud tunne, et tõeline pandeemia jäi ju ära. Kõiki ohvreid ja üksikjuhtumeid kahetsedes tuleb tõdeda, et tegelikult kardeti palju-palju hullemat! Näiteks Prantsusmaa tervishoiuminister, kes käis veel novembri keskel end telekaamerate ees pidulikult vaktsineerimas, on nüüd suure osa riiklikust vaktsiinitellimusest üles öelnud.”

“Kindel on see, et kaua aega ei ole ükski ENPA dokumendialgatus niisugust tähelepanu pälvinud. Kui eile ENPA sekretariaadist maad kuulasin, siis peeti vägagi tõenäoliseks, et Wodargi algatusest võib sündida kiireloomuline teemakäsitlus juba selle kuu viimasel nädalal toimuval assamblee talvesessioonil,” nendib Herkel.

Herkeli hinnangul võib võltspandeemia teema osutuda just selleks vahendiks, millega organisatsioon, mis kaitseb inimõigusi ja demokraatiat olukorras, kus paljud liikmesriigid neist väärtustest mühinal eemalduvad, võib oma olemasolust märku anda ja seda õigustada. “Tõsi, tegelik raport või Wodargi poolt ette pandud “uurimine” ei pruugi viia nii üliteravate hinnanguteni, nagu ta on neid meedias esitanud.”

“Midagi pole teha, seekord tuleb end ENPA sessiooni eel gripiküsimustega põhjalikult kurssi viia. Ja seda üsna ootamatu ja huvitava rakursi alt. Tuleb meelde, et kui eelmine sessioon oli, siis levitati meil Strasbourgis üht ohukirja, mis soovitas kalleid kolleege jällenägemise puhul mitte emmata — eks ikka seagripi kartuse pärast!” väidab Herkel lõpetuseks.