"102 aastat tagasi sündis iseseisev Eesti. 101 aastat tagasi heisati siia, Pika Hermanni torni esimest korda meie sini-must-valge rahvuslipp," märkis ta oma kõnes. "Sellele imekaunile lipule on antud erinevaid tähendusi. Minu silmis tähendab sinine Eestimaa taevast, järvede ja merede peegeldust. Must on mulla ja rahvuskuue värv. Valge väljendab eestlaste kustumatut püüdu õnne, vabaduse ja helge tuleviku poole."

Põlluaas ütles, et igal rännakul seisavad ees takistused ja katsumused. "Eesti rahvas on alati kõik raskused ületanud. Me oleme tänuvõlglased oma esivanemate ees, kes lõid meie riigi ja ehitasid selle üles," märkis ta. "Nüüd on teatepulk meie kätes. Me vajame üksmeelset ja tugevat Eestit, kus väärtustatakse igat meie inimest. Ja ma tean, et me anname isamaa enda järeltulijatele edasi veelgi ilusama ja veelgi paremana. See on meie kohustus."

Ta lisas, et tundkem vabadusest ja omariiklusest rõõmu ja pidagem seda nii meeles kui ka enda südametes. "Sest vabadus ja omariiklus ei ole iseenesestmõistetavus. Need ei ole tulnud kergelt, nende eest tuleb seista. Me oleme selleks valmis."