Tõnis Asson ja Tallinna TV. Mis on neil kahel sarnast? Mis neid ühendab? Üllatavalt palju! Mõlemad räägivad avalikkusele oma tõde, millega ühiskond seni harjunud pole. Asson lõi oma vangistajatega Ida-Ukrainas inimlikud suhted. "Kiievi valitsus ei ole nende silmis legitiimne, sest president sunniti võimust loobuma," kirjeldas OSCE vaatleja tema valvurite mõttemaailma. Kui see, mis tehti Kiievis on legitiimne, miks siis Donetski või Kramatorski relvamehed ei tohi üle võtta valitsusasutusi, et panna võimule inimesi, keda nad usaldavad, selgitas Asson vangistajate seisukohti. Selline lähenemine tundub loogilisena, kuid seda on harjumatu lugeda eesti ajakirjandusest.

See on teine tõde, mis nõelaski valusalt kõiketeadjast rahandusministrit Jürgen Ligi. Vangistajaid idealiseerida on on lubamatu, hüüdis ta Facebookis. "Ohvitser ei saa olla nii lihtsameelne ega kurjategijat kaitsev," räuskas ta sotsiaalmeedias. Temale kihutas tuge pakkuma õigusteadlane Igor Gräzin, kes pidas uskumatuks, et vangistatud vaatleja peab semuks võitlevat ja tapjat vaenlast. "Härra ohvitser ei märganud, et rikuti räigelt rahvusvahelist õigust," muretses Gräzin.

Kui 22. veebruaril Maidanil vahetati vabadel valimistel paika pandud Ukraina võim, siis rahvasaadikust jurist hädakella ei löönud. Kuigi võimuvahetus oli vägivaldne ja rohkete ohvritega. Mis viga tal tagantjärgi targutada, ega Gräzinile püssitoru vastu rinda surutud.
Üsna huvitav olekski fantaseerida teemal, kuidas ennasttäis Ligi ja Gräzin oleksid end lahingpadrunitega laetud automaatide ja maskides meeste ees ülal pidanud. Asson tegi seda meisterlikult ja tõelise ohvitserina, suutes verevalamise ära hoida. Võttes appi isegi menufilmi "Moskva pisaraid ei usu"!

Kuid, mis puutub siia Tallinna TV, mille saateid peaminister Taavi Rõivas Eesti-vastaseks agitatsiooniks nimetas? Vägagi puutub. Ka Tallinna Televisioonil on õigus oma tõde kuulutada, kuigi see ei pruugi alati kokku langeda mõne üldlevinud seisukohaga. No näiteks, et elektroonilised valimised on igati usaldatavad. Tallinna TV nii ei arva ja paiskas eetrisse uudise, et Norra valitsus loobus taolistest valimistest, kuna loeb neid mitte usaldusväärseiks. Toompeal oli neid, kes pidasid sellist käitumist Eesti vastaseks. Teised telejaamad lihtsalt jätsid rahvusvahelise uudise vaataja ette toomata.

Rõivas keeldus Tallinna Televisiooni reportereile intervjuusid andmast, kuid unustas samas, et paljuski tänu TTVle ta valitsusjuhuks saigi. Oli ju Tallinna TV toimetaja Andres Raid see, kes pika VEB fondi teemalise saatesarja eetrisse lükkas. Stenbocki majas olevat ka seda pahaks pandud. Kuid just see vana ja ohtlikult segane lugu vene pangaraha ümber sundis Siim Kallase Brüsseli lennukile putkama ning valitsusjuhi tooli Rõivasele unustama. Noor peaminister peaks pealinna kaugnägemist hoopis tunnustama. See on ju opositsiooni hääl, kes julgeb aegajalt meelde tuletada, et kuningas on alasti. Söendab rääkida Eesti asjast nii, nagu nad on, kuid millest teised jaamad ei räägi.

Moskval on telekanal "Doždj", mida peetakse Putini vastaseks, kuid kinni teda pole keegi pannud, kuigi Eesti meedias taoline kuulujutt levis. Sealt tulebki ainult valitsuse vastaseid uudiseid. Raadiojaam "Eho Moskvõ" pole Kremli tegevust kunagi kiitnud, kuid tegutseb juba aastaid. Ajalehest "Nezavissimaja Gazeta" leiab harva kiitvaid hinnaguid valitsuse otsuste suhtes. Kuid ega need väljaanded ole Venemaa vastased. Kuigi kritiseerivad ägedalt Putini seltskonna tegevust, on nad kõik on venemeelsed. Ja keegi ei kavatse neid sulgeda. Nad rikastavad naaberriigi meediamaastikku.

Nii tuleks hoida ka Tallinna Televisiooni õrnalt, kui vastsündinud lapsukest. Meie ajakirjanduse esimest opositsioonilist kanalit. Mis juhtus esimese vabariigiga, kus opositsioon ja vaba ajakirjandus tasa lülitati, teame hästi. Õnneks on tänapäeval valikuvõimalusi rohkem. Las jääda praegusel vaatajal võimalus vajutada teleripuldil Tallinna peale siis, kui mujalt asjasse selgust ei saa. Et vaatame, mida nemad TTVs selle kohta ütlevad! Nii nagu andis kolonelleitnant Asson meile teada, mida mõtlevad Ukraina kodusõjast Donbassi sissidest separatistid, keda meil terroristideks peetakse.