Looma hooldanud Nigula looduskaitseala spetsialist Olev Kübar ütles Pärnu Postimehele, et kui sellekevadine põdratüdruk Nigulasse toodi, oli tema seisund võrreldav inimese omaga, kes on läbi teinud raske operatsiooni.

"Paari päeva pärast tundus tervis paranevat, hommikuti oli tema pea püsti, aga päeval tahtis loom magada. Süüa sai ta piimasegu, kuhu oli lisatud glükoosi, linaseemneleotist ja rõõska koort, sest poepiim on liiga lahja," ütles Kübar.

Kübar meenutas, et reede hommikul oli loom äkki loid, silmad läksid auku ja põdrake eelistas pikali olla.

"Ei läinudki enam palju aega, kui ta kustus," ütles Kübar, kelle arvates polnud põhjus opereeritud jalgades. Ta arvas, et loomal oli kokkupõrkest autoga sisemine vigastus.

Operatsiooni teinud Kenno kliiniku loomaarst-kirurg Ants Kuks sõitis Nigulasse looma lahkama ning avastas tal ebanormaalsed kopsud ja viis roidemurdu. Roide murrujooned olid enam-vähem paigas, otsad ei olnud ära nihkunud ja roided arsti hinnangul valu ei teinud.

"Trauma tagajärjel oli põdral tugev kopsupõrutus, kopsus oli tekkinud põletik, hoolimata sellest, et looma raviti antibiootikumidega," selgitas Kuks.

Põletikust oli haaratud mitu kopsusagarat ja kopsus olid tõsised muutused. Kirurg ütles, et peab surma põhjuseks tekkinud hapnikupuudust ja toksikoosi. Arst lahkas ka opereeritud jalgu ja jäi tulemiga rahule, sest jalad ilmutasid paranemismärke.

Pärnu Kenno loomakliiniku arstid tegid 20. mail Eestis ainulaadse operatsiooni, viis tundi oli lõikuslaual auto alla jäänud põdravasikas, kelle mõlemad tagajalad olid murtud.