IRL, kes nii visalt võitleb ohutut võitlust Vene imperialismi vastu ja Vabadussamba eest, pöörab pilgu ära, kui sõnavabaduse eest oleks tarvis seista. Mitte ükski suur erakond ei tõuse Riigikogus ega ütle: jätke see Eesti elu arutu reguleerimine, me valitseme selle rahva surnuks.

Miks?

Sest võimukoalitsiooni partnerid teevad riigi seadustega oma valimiseelseid diile. IRL-il lastakse särada oma võlakaitseseadusega (mida Reformierakond peab mõttetuks) ja Reformierakond saab oma allikakaitseseaduse (mida IRL peab kuluaarides lihtsalt Langi palavikuks).

President Toomas Hendrik Ilves on erakondi selliste diilide eest noominud, ent enne tulevase aasta presidendivalimisi allub tegelikult ka Ilves "võimuvertikaalile". Arvestades valijameeste häältega, pole presidendil mõtet Reformierakonna riigibürokraatlikku kurssi kritiseerida. Vastupidi, on mõtet rääkida millestki ohutust, nagu näiteks sõnausest.

Ennetavate trahvide kehtestamise vastu on tööandjad, ametiühingud, Eesti advokatuur, riigikohus ning Tartu ülikooli õigusteaduskond. Trahvide poolt on mõistagi kõik riigiametnikud, kel "suure solvumise" ajel tekib võimalus ajakirjandusettevõtteid ja showbisnist hagema hakata. Rõõmustavad ka tuhanded juristid ja advokaadid. Eestisse tekib uus majandusharu - solvumisbisnis!

Kahjuks ei õnnestu selle äriga tõsta Eesti eksporti. Õnnestub Euroopas tekitada küsimusi, miks väikeriigi valitsus kaugel põhjas soovib püstitada (ja on juba püstitanud) rekordeid oma rahva trellidetahapanemises, kriminaliseerimises, trahvimises.

Üks allakirjutanutest üritas kahel päeval helistada riigikogu õiguskomisjoni esimehele ja IRL juhtidele, et saada selgitust selle erakonna liberaalse kursi kohta. Ainsana võttis toru IRL poliitikasekretär(!), kes teatas, et ei ole sel nädalal riigikogusse mineva eelnõuga kursis.

Head töötuju, endised liberaalsed erakonnad!

Hans H. Luik on Ekspress Grupi suuromanik, Priit Hõbemägi on Eesti Ekspressi peatoimetaja