Ühel soojal suvehommikul, kui punaseid sandaale kandev Kätu oli teel lasteaeda, tõmbas ta emme käest lahti ning jooksis otse maadleja Helger Halliku juhitud auto ette … Õnnetus juhtus 25. augustil aastal 1995. Kätu oli jõudnud 22 päeva olla kolmeaastane.

Tähendusrikkad jõulud

Kätu ema Leila meenutab, et pärast õnnetust oli laps kuni jõuludeni koomas. 24. detsembril vastati perekonna palvetele ning Kätu avas silmad. Tema esimene sõna oli: „Emme.”

Alates sellest päevast on Kätlini elu möödunud Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastehaiglas. Teda käivad vaatamas ema, isa, vennad ja mõned sõbrad. Ema on tütre juures sageli iga päev.

Kätu on väga haruldane tüdruk, ta ei kurda mitte kunagi ja kui talt küsida, kuidas läheb, vastab ta aastast aastasse ikka samamoodi: „Pole viga.” Ta tahab kõike kiiresti ning on ema sõnul vahel kannatamatu.

Kätu üks parimad sõpru on internet, kus ta saab päevad otsa surfata. Ta hoiab selleks suus spetsiaalset pulka, millega saab arvutiklaviatuuri nuppudele vajutada ning nii on kogu maailm tema päralt. Ta on õppinud arvutist filme vaatama ja viinud end kurssi mängudega. Vahel käib ta msn’is ja kirjutab koguni e-maile.

Külalised toovad rõõmu

Kätu elus on tähtsal kohal muusika. Talle meeldivad Smilers, Terminaator, Ines, Vanilla Ninja, Paradise Crew ja Hannah. Välismaistest artistidest Rammstein ja uus lemmik on Lady Gaga.

Aastaid igatses tüdruk endale pleierit. Ta rääkis oma unistusest sõpradele ja nii otsustas Eestis elav Briti kirjanik Michael Wynne-Parker tüdruku soovi täita. Mees sõitis tuttavatega Kätule Tartusse külla ja nõnda sai tüdruk jõulude eel endale oma esimese pleieri.

„Nüüd on mul neid päris mitu olnud,” lausub Kätlin ja meenutab, et tema elu teise pleieri kinkis talle lauljatar Hannah. Viimasega on Kätu mitmeid kordi kohtunud. Hannah on käinud tüdrukut haiglas vaatamas, saatnud talle plaate ja kingitusi.

Vanilla Ninja kõrghetkel kuulsid bändiliikmed väikesest Kätust ja tema kurvast loost. Kätu soov oli tol ajal kohtuda kuulsate tüdrukutega, kelle laule ja videosid oli ta korduvalt näinud. Suur oli Kätu üllatus, kui ühel ilusal suvepäeval seisid bändliikmed tema palatis. Kätu sai pisikese kontserdi ja autogrammidega plaate ning plakateid. „See oli jõuluime keset suve,” meenutab tüdruk.

Ta ütleb, et kohtuks meelsasti Jaagup Kreemi, Kristjan Kasearu, Inese ja oma lemmiknäitleja Kadri Adamsoniga.

Jõulud maikuus

Suurim unistus täitus Kätul aga läinud aasta maikuus, kui ta käis Tallinnas. Esiteks oli ta alati tahtnud näha merd, minna loomaaeda ning tiirutada Tallinna vanalinnas.

„Kätu rääkis mulle aastaid, et tahab kord mere äärde minna,” meenutab ema. Kui nad Tallinnasse jõudsid, mindi Linnahalli juurde ja Kätu sai päris merekaldal olla. Loomaaias vaimustus ta luikedest ja ema mäletab, et Kätu jäi linde vaatama ning söötma koguni kolmeks tunniks. „Ta ei jõudnud ära imestada, et on olemas must luik ja musta-valge kirju luik,” muigab ema.

Tallinnas tekitas tüdrukule elevust ka Pika Hermanni torn, Raekoja plats ja Meriton Grand Hotell Tallinnas veedetud öö ja sealne hommikusöök. „Hoopis erinev kui haiglas,” ütleb ta. Suures hotellis oli tüdruk samuti esimest korda.

Hommikul tuli Kätule külla vana sõber, lauljatar Hannah, kes võttis üllatuseks kaasa ka Vanilla Ninjast tuntud Lenna Kuurmaa.

<em>Kätlin koos ema Leila, Hannahi ja Lennaga</em>

Ja õhtu kulmineerus Saku Suurhallis toimunud võimsa Back Street Boys’i kontserdiga. Tänavu tahtis Kätu tulla kangesti Tallinnasse etendusele “Jalutuskäik dinosaurustega”, kuid tervis vedas alt.

Sõbrad on ära kadunud …

Täna 17aastase Kätlini elus on olnud rohkelt imesid. Vahel unistab ta, et võiks joosta, siis jälle tahaks ta osata autoga sõita. Ta tunneb rõõmu väikestest asjadest ja on õnnelik kui mõni sõber helistab.

„Aga vahel tundub, et sõbrad on ära kadunud,” ütleb Kätu vaikselt. Ta tunneb puudust inimestest, kes veel paar aastat tagasi käisid tal külas ja helistasid, aga nüüd on elu läinud nii kiireks, et Kätu on ununenud.

Kuid see pole nõnda kõikide sõpradega ja nagu Kätu ütleb, on tema suurim sõber emme. Väsimatu naine, kes hooldusõeameti, kahe poja ja abikaasa kõrvalt käib tütart vaatamas.

Ema on parim kingitus

Täna hommikul, kui sa seda lugu loed, on Kätlin väga õnnelik, sest pühade puhul on ema terve päeva ja öö tema juures haiglas olnud.

“Ma tellisin endale Selverist peolaua kiluvõileibade ja kasukaga. Soojaks toiduks on meil sealiha, kapsast ja kartulit,” räägib Kätu. Jõulumeeleolu loob väikene kuusk ja õhtul mängis ta emaga viktoriini.

Koos emaga tunnebki Kätlin end kõige turvalisemalt. Kui ema ütles talle, et kingituse saab tüdruk rahapuuduse tõttu alles uuel aastal, kostis Kätlin: „Kui sina oled minu juures, on see kõige parem kink!”

Kätlini ema teab, et tüdruku jõulusooviks oleks ka uus arvuti, kuna tema läptop on vana, käinud mitmeid kordi remondis ning —  see on tema peamine aken maailma.

Kui Sa soovid aidata Kätlinil saada uut arvutit, tee väike annetus kontole: 10010645309010, Kätlin Pillai, märgusõna: ARVUTI